Mirin [みりん]
Hoe heet het?
Mirin, Japanse kookwijn, mirin wine, 味醂 , みりん
Wat is het?
Mirin is de bekendste Japanse kookwijn, die wordt vervaardigd op basis van kleefrijst en suiker en heeft een laag alcoholpercentage. De doorschijnende lichtgele vloeistof doet meer denken aan een lichte siroop dan aan een drank. Er bestaan twee versies: de gangbare lichtsmakende soort die je overal in de schappen ziet en die hier besproken wordt, maar ook de ‘echte mirin’ hon mirin die een veel hoger alcoholpercentage heeft (14%). De laatste soort is veel moeilijker te krijgen.
Hoe te gebruiken?
Mirin is een van de ingredienten in Japanse marinades voor vis en vlees, zoals bijvoorbeeld in teriyakisaus (dan wordt het met sojasaus gecombineerd). Voeg een klein scheutje toe aan dipsauzen of gerechten. Maar Mirin wordt ook als smaakmaker toegevoegd in allerlei gerechten met groenten, vis en vlees. In de voorraadkast te bewaren, koeling is niet nodig.
Wat is er te koop?

verpakking: flesje met rode dop en Japanse karakters op etiket
etiket: Marukin Shin Mirin, japanse kookwijn みりん
ingrediënten: maïsmeel, dextrose, E621, gefermenteerde rijst, voedingszuur E363, E297, alcohol minder dan 0,9%
prijs: € 3,95 (500ml)
Meer weten?
- Kan je niet aan mirin komen, dan maak je het zelf met sake en suiker in de verhouding 1:1, 1 deel suiker op 1 deel sake.
- De echte kookwijn heet hon mirin, die heeft een alcoholpercentage van 14% en lijkt meer op een sake (ook een rijstwijn)
- Mirin is ook heel lekker in vinaigrettes: in plaats van een schepje suiker kan je er een scheutje mirin aan toevoegen