Ingemaakte Chinese kool [Tianjin dongcai 天津冬菜]
Hoe heet het?
Gezouten Chinese kool, ingelegde kool, gefermenteerde kool, Tianjin preserved cabbage, Tung Choi, Tianjin dongcai 天津冬菜 ‘wintergroente uit Tianjin’
Wat is het?
Chinese kool uit de Noordchinese stad Tianjin, in stukken gesneden en in de winterzon te drogen gelegd. Dan wordt de kool ingewreven met zout en knoflook en gaat het vat in, waar het tot het jaar daarop fermenteert. Een van de vele ingelegde gewassen in de Chinese keuken. Het zijn kleine stukjes droge kool met een lichtbruine kleur en een duidelijke, aangename, zout- en knoflooksmaak.
Hoe te gebruiken?
De ingemaakte Chinese kool eventueel afspoelen. Dan verwerken in soepen als extra smaakmaker, fijnhakken en in vullingen voor dumplings gebruiken, of in roerbakgerechten meebakken. Geeft net een beetje pittiger, hartiger smaak.
Wat is er te koop?
De merken die te koop zijn zitten in een prachtig (bijna niet van elkaar te onderscheiden) potje van glanzend donkerbruin keramiek met de karakters 天津冬菜 erop. Soms ligt het dekseltje er los op, je kunt zo binnenin het potje kijken en even aan de stukjes kool ruiken.

verpakking: donkerbruin potje van keramiek
etiket: 天津冬菜 Tianjin preserved vegetable
ingrediënten: Chinese kool, zout, knoflook [etiket: close-up]
prijs: € 1,69

verpakking: donkerbruin potje van keramiek
etiket: 天津冬菜 Tianjin preserved vegetable
ingrediënten: Chinese kool, zout, knoflook
prijs: € 1,75?
Meer weten?
- Recept: Klary Koopmans’ gestoomde koolrolletjes met gehakt
- Video en recept: Eten met Bianca – de zoektocht naar de authentieke ‘baso’