Japans paneermeel [panko パン粉]
Hoe heet het?
panko, Japans paneermeel, Japanese breadcrumbs, パン粉
Wat is het?
Een paneermeelsoort van Japanse herkomst (パン pan=brood, 粉 ko=poeder), gemaakt van grove vlokken gedroogd witbrood. Door de droge structuur en de grote stukjes wordt dit paneermeel erg knapperig bij het bakken en vormt ideale korstjes om schnitzels, kipnuggets, vis of garnalen. Je wilt nooit meer ander paneermeel.
Hoe te gebruiken?
Zoals normaal paneermeel. Snijd kipfilets of witvis in stukjes, of neem garnalen. Doop die in een mengsel van losgeklopt ei en wentel ze dan door de panko. Op middelhoog vuur in olie of boter bakken tot goudbruin.
Wat is er te koop?
In het Japanse schap van de Chinese supermarkt zijn een of twee soorten te vinden. In de ene soort zit honing (die is iets zoeter), de andere is neutraal van smaak, beide verpakkingen lijken enorm op elkaar. Panko zit in een grote verpakking met blauwe en rode kleuren. In de voorraadkast blijft het maandenlang goed.

verpakking: plastic zak
etiket: Honey Panko, special blend パン粉 japanese bread crumbs (soft finished)
ingrediënten: tarwebloem, glucose, bakvet, gist, zout, honing, sojameel, emulgator E-322
prijs: ± € 1,95 (360 gram)

verpakking: plastic zak
etiket: Ottogi bread crumbs
ingrediënten: tarwebloem, glucose, bakvet […] ??
prijs: ± € 1,95 (250 gram)

verpakking: plastic zak
etiket: Orchids パン粉 Panko bread crumbs
ingrediënten: tarwebloem, glucose, bakvet, gist, zout, sojameel, emulgator E-322
prijs: ± € 1,95 (250 gram)
Meer weten?
- Foto’s van panko in actie
waar kan panko kopen of bestellen mail het even ik woon in veenendaal
Ik vermoed dat zo’n beetje elke zichzelf respecterende toko ook panko verkoopt. Maar voor de zekerheid zou ik er gewoon eentje bij jou in de buurt bellen. Hier is een lijst met: de ons bekende toko’s. (maar die is zeker niet compleet)
We hadden het al een tijdje in huis maar hebben het van de week eens geprobeerd.
Werkelijk een succes.
Remi