Chinese bieslook [jiucai 韭菜]

Chinese bieslookHoe heet het?
Chinese bieslook, Chinese chives, tsai soy, nira, (niet helemaal correct) knoflookbieslook, kau choi, kau choi fah, jiucai, jiucai hua[r], 韭菜, 韭菜花

Wat is het?
Chinese bieslook is een kruid uit de Chinese keuken die wat uiterlijk lijkt op bieslook, maar dan met iets steviger stelen. Er zijn twee soorten. De ene soort [jiucai 韭菜] heeft plattere stengels en lijkt op gras. De andere soort [jiucaihuar 韭菜花] heeft rondere stengels en een bloemaanzetje aan de uiteinden.

Het heeft een penetrante knoflookachtige geur, die het goed doet in combinatie met garnaal of ei. Er is nog een derde soort, die is geel-lichtgroen van kleur, verkregen door het net als witlof in het donker te kweken. Deze variant heet jiuhuang 韭黄, ‘gele bieslook’.

Hoe te gebruiken?
Snijd de stengels in hele kleine stukjes om te gebruiken in wonton of dumplingvullingen, of snijd in stukjes van 4-5 centimeter om te gebruiken in roerbakgerechten. Chinese bieslook wordt ook fijngesnipperd gebruikt in sausjes, bijvoorbeeld voor Mongoolse hotpot.

Tip: snijd de Chinese bieslook heel fijn en vries het in voor later gebruik. De gele bieslook wordt gebruikt in roerbakgerechten, met bijvoorbeeld ei of varkensvlees.

Wat is er te koop?


chinese bieslooksoort: platte stengels (lijkt op gras)
verpakking: in het versschap
etiket: kau choi, 韭菜
prijs: €1,95


chinese bieslooksoort: ronde stengels met ‘bloemetjes’
verpakking: in het versschap
etiket: kau choi fah, 韭菜花
prijs: €1,95 per bosje


yellow chinese chivessoort: gele bieslook
verpakking: in het versschap
etiket: kau wong,韭黄
prijs: ongeveer €1,00 per bosje


Welke heeft de voorkeur?

De ronde stengels (met ‘bloemetjes’) vind ik het lekkerst. Ze zijn sappiger en sterker van smaak dan de ‘gras’variant. Let op! Als je Chinese bieslook in de supermarkt koopt, neem dan een bak mee die je kunt afsluiten, of gris extra plastic zakjes mee bij de kassa, want in de auto/ tram /trein gaat het werkelijk afschuwelijk stinken. Ook bij thuiskomst in de ijstkast extra inpakken, zelfs in de diepvries.

De gele bieslook is niet zo vaak in het schap te vinden, maar heeft zijn eigen bekoring als het wordt gebakken met ei.

Meer weten?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.