Chilibonensaus [douban jiang 豆瓣酱]

Pixian douban outletHoe heet het?
Chilibonensaus, chilibonenpasta, hete chilibonensaus, hete chilipasta, toban jiang, hot chili bean paste, chili broad bean sauce, Pixian douban, tobanjang, douban jiang 豆瓣酱

Wat is het?
Een scherpe saus gemaakt van rode chilipepers, tuinbonen en zout, die maandenlang totwel jarenlang in grote potten in de zon fermeert tot het een donkerrode pasta wordt. De saus is donkerrood en heeft grove stukken tuinboon en chilipepers. Onmisbaar in de Sichuankeuken en in de noordelijke keukens van China, waar de saus gebruikt wordt om extra hitte toe te voegen. De saus smaakt zout en scherp tegelijk. Er bestaat zowel de gefermenteerde, donkere saus (in verschillende kwaliteiten, dat wil zeggen jaren dat de saus is gefermenteerd) als de ´rode olie´ variant, die ongefermenteerd en veel helderder van kleur is, en wat smaak betreft dichter naar sambal oelek gaat.

Hoe te gebruiken?
Eventueel fijner hakken voor gebruik, niet rauw verwerken. Bak 1 of 2 eetlepels van de chilibonensaus op laag vuur in olie tot de geuren vrijkomen, voeg pas daarna andere ingrediënten toe. Gebruiken bij alle Sichuangerechten, zoals de klassiekers mapo tofu of Gongbao Chicken (Chicken Kung pao): het geeft de olie een prachtig rode kleur en het gerecht een unieke aromatische, scherpe smaak.

Wat is er te koop?


Pixian chili broad bean saucemerk: Juancheng, uit Pixian [鹃城牌 Sichuan, China]
verpakking: rode zak met groene kleuren en zwarte kalligrafie
etiket: PIXIANDOUBAN 郫县豆瓣酱 China Time-hounored brand (gefermenteerde variant, donkerrood bruinig van kleur)
ingrediënten: spaanse peper, tuinboon, tarwebloem, conserveermiddel E 202
prijs: € 1 (227 gram)


Pixian chili broad bean saucemerk: Juancheng, uit Pixian [鹃城牌 Sichuan, China]
verpakking: groene zak in de koeling
etiket: 郫县豆瓣酱 Broad Bean Sauce (gefermenteerde variant, donkerrood bruinig van kleur)
ingrediënten: spaanse peper, tuinboon, tarwebloem, conserveermiddel E 202
prijs: € 1,95 (500 gram)


香油豆瓣, 'chili bean sauce with sesame oil'merk: Juancheng, uit Pixian [鹃城牌 Sichuan, China]
verpakking rond kartonnen potje met daarin plastic zak
etiket: 香油豆瓣 ‘rode olie’ variant (=ongefermenteerd, helrood van kleur)
ingrediënten: spaanse peper, tuinboon, tarwebloem, conserveermiddel E 202, sesamolie
prijs: € 1,95 (250g)


Red oil chili bean saucemerk: Juancheng, uit Pixian [鹃城牌 Sichuan, China]
verpakking plastic rond potje met rode deksel met draaghengsel
etiket: 红油 郫县豆瓣 ‘rode olie’ variant (=ongefermenteerd, helrood van kleur)
ingrediënten: spaanse peper, tuinboon, tarwebloem, conserveermiddel E 202
prijs: € 2 (250g)


郫县豆瓣酱merk: Juancheng, uit Pixian [鹃城牌 Sichuan, China]
verpakking gevlochten mandje met rode strik
etiket: 郫县豆瓣酱 Broad Bean Sauce (gefermenteerde variant, donkerrood bruinig van kleur)
ingrediënten: spaanse peper, tuinboon, tarwebloem, conserveermiddel E 202
prijs: €4,95 (1 kg)


Lee Kum Kee chili bean saucemerk: Lee Kum Kee [Hong Kong]
verpakking: glazen pot
etiket: Chili Bean Sauce
ingrediënten:
prijs: € 1,95 – € 2,25 (250 ml)


Ha Ha chili bean saucemerk: Har Har Pickle Food Factory 哈哈 [China]
verpakking: glazen pot
etiket: Hot Bean Sauce 哈哈辣豆瓣 (ongefermenteerde variant)
ingrediënten: chilipepers, water, zout, tuinbonen […]
prijs: ongeveer €2 (450 gr)


Welke kopen?
Natuurlijk voor de originele chilibonensaus uit Pixian (Sichuan), hoewel die de laatste tijd (halverwege 2010) minder vaak in de toko´s te vinden is, het is echt zoeken! Har Har is ook lekker, dat lijkt meer op de voor ons bekende sambal, en op de Pixian rode olie variant. Maar als die chilibonensauzen allemaal niet te krijgen zijn is Lee Kum Kee ook goed.

Meer weten?

 • Foto doubanjiang:
 • Recept: Mapo tofu (engels) | Mapo Tofu (nederlands)
 • Recept: Chinese sudderlapjes van Klary Koopmans
 • Random foto’s op flickr mbt: Pixian douban jiang
 • Let op: alleen de gekalligrafeerde karakters op het etiket geven aan dat dit echt de beroemde saus uit de stad 郫县 Pixian (provincie Sichuan) betreft. Er is veel namaak, maar dit is de enige echte. Kijk hier voor foto´s van het fabrieksbezoek aan de Juancheng Pixian chili bean paste factory (maart 2010)
 • Fuchsia Dunlop’s vergelijkend onderzoek van chilli bean paste in Engeland: douban jiang

34 thoughts on “Chilibonensaus [douban jiang 豆瓣酱]

 1. Ik heb een zakje Pixian chilibonenpasta gekocht (het ziet er precies uit als het zakje op de bovenste foto.) en ik heb een vraag hierover. Hebben jullie enig idee wat de houdbaarheid is hiervan? Het ziet er niet uit alsof het snel zal bederven, maar soms is het beter om dingen even na te vragen. Ik bewaar het overigens in de koelkast in een afgesloten plastic bakje.

  Peter

 2. Hoi, ik ben zaterdag in den haag vier toko’s langsgegaan op zoek naar Pixian Doubanjiang, maar helaas niet gevonden. Kun je me een adres van een toko in A’dam, R’dam of Den Haag geven die het wel heeft?
  Bedankt!

 3. In Den Haag heb je de meeste kans in Wah Nam Hong, maar de saus zit dan in een kartonnen potje, of in kiloverpakking in een gevlochten mandje. Of het zou de laatste tijd niet meer geleverd zijn? Bij Oriental zag ik het vorige keer niet meer in het versvak, maar de verpakking is soms niet zo opvallend. Volgende keer in de toko in Den Haag ga ik voor je kijken.

 4. Ik kijk regelmatig bij de Oriental Supermarkt in de tramtunnel (waar ik het een keer eerder gekocht heb), maar ze hebben het al een tijdje niet meer op voorraad. Ik heb ook wel eens gezocht bij de Wah Nam Hong achter de Bijenkorf in Den Haag, maar was steeds op zoek geweest naar het type verpakking dat ze bij Oriental verkochten. Fijn dat je de foto’s van de andere verpakkingen geplaatst hebt, nu weet ik tenminste hoe de alternatieven eruit zien. Ik ga vermoedelijk dit weekend langs bij de Wah Nam Hong en zal even laten weten of ik wat heb kunnen vinden.

  Peter

 5. Bedankt voor de tip in het Mega toko artikel, ik ben er vandaag heen gegaan en ik heb een potje chilibonensaus gekocht.

  Het deksel ziet eruit als het deksel op het derde plaatje hierboven (inclusief hengsel), maar de vorm van het potje is anders en het bevat 500 gram in plaats van 250 gram. De ingredientenlijst is overigens exact hetzelfde. De producent is Sichuan Pixiandouban Co. LTD. en het potje kost € 1,50/

  Ik ga hem morgen uitproberen

  Peter

  • Hallo Peter, inderdaad, dat is de Pixian chilibonensaus in het potje met het hengsel. Deze variant is alleen niet gefermenteerd, waardoor hij helderrood is in plaats van bordeauxrood/bruin. De smaak lijkt meer op sambal, de gefermenteerde versie is net wat anders – jammer dat ze die niet hadden deze keer!

 6. Morgen werd uiteindelijk overmorgen, maar goed, ik heb de saus nu uitgeprobeerd.

  Ik gebruik meestal de Har Har saus (laatste plaatje hierboven) en deze saus is scherper en grover dan ik gewend ben, er zitten zelfs hele tuinbonen in. De smaak is anders, maar ik wacht nog even met het geven van een definitief oordeel. Ik heb gisteravond “water boiled fish” klaargemaakt, ik heb dezelfde hoeveelheid chilibonensaus gebruikt als normaal, maar dat was geen onverdeeld genoegen. Dit spul is zout!

  Ik ga hem nog een keer uitproberen, maar dan met aangepaste hoeveelheden. Dat wordt vermoedelijk dit weekend, ik laat wel weten hoe het bevalt.

  Peter

 7. Weet iemand waar je in Den Haag de gefermenteerde Pixian Douban kan krijgen? Ben vandaag alle 6 de toko’s afgeweest, maar alleen de ongefermenteerde is verkrijgbaar.

  • Hoi Beline, helaas, ik weet het niet; een jaar geleden zag je het vreemdgenoeg vaker dan nu!. Oriental heeft het weer niet in het schap, en ook Wah Nam Hong laat het afweten. Cheung Kong was so wie so niet de beste plek… Ik heb nog een voorraadje anders zou ik nu ook wanhopig zijn – de enige waar ik van weet waar het ligt is Toko DunYong in Amsterdam, die heeft kleine verpakkingkjes. Succes.

 8. Dank voor je snelle reactie. Tja Amsterdam….ik heb nu die van Lao Ganma gekocht en ik ga maar heel veel zeuren bij alle Haagsche toko’s denk ik! 😉

 9. Ook ik heb gezocht, in Amsterdam en alleen bij DunYong een klein zakje (80 gram) van Lee Kum Kee kunnen vinden, ‘sauce for ma po tofu’. ‘Is dit alles’ zing ik met Doe Maar… . Ik hoop dat ik niet goed kijk, is het er nog? Karen.

  • Heb je er naar gevraagd, misschien (hopelijk!!) ligt het ergens waar je niet hebt gekeken? Vroeger hadden ze minstens drie soorten zakjes… bij Dun Yong hadden ze ok kleine verpakkingen. Bij Wah Nam Hong heb ik het niet meer gezien en Oriental heeft het ook niet?

   • Ik heb het in Wah Nam Hong gevraagd ‘heeft u tuinbonensaus’ nadat ik het zelf niet kon vinden, maar er kwam een resoluut ‘nee’. Ik had niet het idee dat men wist waar ik het over had of er erg benieuwd naar was. Omdat ik niet weet hoe ik het uit moet spreken lijkt vragen niet veel zin te hebben. Ik voelde me ook een beetje een idioot met m’n ‘tuinbonensaus’. Die ‘kleine verpakking” is dat een potje? En hoe ziet dat eruit, welk merk? Bij Oriental zag ik ook niets dat erop lijkt. Weet je misschien een foto ervan op internet te vinden, want ik heb goede hoop dat het aan mij ligt.

   • Hoi Karen, zo’n reactie als bij Wah Nam Hong komt helaas veel vaker voor, ik denk dat ze je niet begrijpen en dan wimpelen ze je af. Probeer de Chinese karakters uit te printen, of maak er op je telefoon een screenshot van: 郫县豆瓣酱 of 辣豆瓣酱 . De verpakking is deze (in grotere of kleinere vorm) groen met die karakters er op:

   • Hartstikke bedankt, dit is de gefermenteerde versie toch? Ik heb het uitgeprint.

    Ik vraag eigenlijk nooit wat in een toko want men begrijpt niet vaak waar je naar vraagt, ook al is de huidige generatie Nederlands sprekend. Op de één of andere manier spreek je iets altijd net even verkeerd uit of je gebruikt de verkeerde woorden. Ach, ik heb er waarschijnlijk zelf ook last van als een niet Nederlands sprekend iemand mij ergens naar vraagt.
    Ik weet nu ook hoe het potje Har Har eruit ziet, wist ik ook niet dus ik kan er goed overheen gekeken hebben. Het moet lukken nu.

 10. Ik haal sinds jaar een dag de Har Har variant bij Dun Yong, de laatste keer was een maand of zes geleden, maar ze horen het te hebben? Ik heb daar ook wel eens een printje van iets van deze site mee genomen wat ik zocht, en dan herkende het personeel het meteen. Hoop niet dat ze met de Har Har gestopt zijn (hoewel ik ook wel eens een gemermenteerde wil proberen)

 11. Karen, het plaatje is van de gefermenteerde. De niet-gefermenteerde zit in een potje waar je doorheen kan kijken (en dat lijkt erg op de sambal oelek).
  Medewerkers in de toko zijn vaak geen kook-enthousiasten dus ze weten vaak helemaal niet wat je bedoelt – en waar je naar op zoek bent.

  • Hallo,

   Ik heb het gevonden, mbv van het plaatje. Hartstikke bedankt voor de moeite. Weet nog niet wanneer ik het ga maken, ben even bevangen door de warmte!

   groeten Karen.

 12. kattebelletje :
  Hoi Karen, zo’n reactie als bij Wah Nam Hong komt helaas veel vaker voor, ik denk dat ze je niet begrijpen en dan wimpelen ze je af. Probeer de Chinese karakters uit te printen, of maak er op je telefoon een screenshot van: 郫县豆瓣酱 of 辣豆瓣酱 . De verpakking is deze (in grotere of kleinere vorm) groen met die karakters er op:

  Ik kwam vandaag een pakje tegen in de Amazing Oriental in de tramtunnel in Den Haag dat hier erg veel op lijkt, maar het is net een beetje anders.

  De kleurstelling is hetzelfde, maar onderste helft die rood is op de foto, is nu wit en zo zijn er nog wat andere verschuivingen. Daarnaast staat nu duidelijk “Pi Xian Dou Ban” op het pak.

  Het pakje bevat 500 gram pasta, de producent is Sichuan Gao Fu Ji Food Co. LTD en de prijs is € 1,95. Het is een donker bruine pasta en ik neem aan dat het de gefermenteerde variant is. Ik ga hem van de week uitproberen.

  Peter

 13. Zucht, mijn post kwam er niet helemaal uit zoals ik wilde. Het is een reactie op de post van Kattebelletje van 14 juli 2013 en de foto van het pakje in die post.

  Mijn excuses.

  Peter

 14. Peter :
  Ik had het laatste pakje in het schap .
  Peter

  Ik heb de bonenpasta afgelopen week geprobeerd en het is duidelijk anders dan de sauzen van Har Har of Lee Kum Kee. Ik neem aan dat dit de gefermenteerde variant is, het heeft meer diepte in de smaak en ik was er erg tevreden over (geprobeerd met Dan Dan Noodles en Water Boiled Fish).

  Ik ben vandaag bij de Amazing Oriental in de tramtunnel in Den Haag geweest en ze hebben nieuwe voorraad. De verpakking is weer anders (het zit nu in een rood/zwart pakje) maar de fabrikant is hetzelfde (Sichuan Gao Fu Ji Food Co. Ltd) en de ingrediëntenlijst ziet er ook hetzelfde uit.

  De prijs is € 1,95, de inhoud is 500 gram en je vindt het in het schap met de sauzen in potjes en blikjes.

  Peter

  P.S. Je ruikt de pasta zelfs met gesloten verpakking en ik vind de geur erg aangenaam.

 15. Hoi Iedereen,

  Ik ben al een tijdje op zoek naar de gefermenteerde variant van Doubianjiang uit Sichuan. Bij Oriental enterprises en andere toko’s in Amsterdam kan ik het zelf niet meer vinden.

  Vorig jaar kocht ik altijd een verpakking die leek op diegene die het meest bovenaan staat hierboven maar nu hebben ze alleen nog een variant die veel roder is en anders smaakt. Er staat ook niet meer bij dat het “fermented” is wat er eerder wel bij stond.

  Weten jullie misschien een plek waar ik het zou kunnen kopen?

  Groeten,

  Maarten

  • Hoi Maarten, de laatste keer dat ik het zag was het inderdaad ook in de verpakking die het meest bovenaan staat. Een soort zak die rechtop kan staan. Die moet je hebben. De laatste tijd heb ik die ook niet meer gezien, alleen die rodere variant, de ‘chili oil’ variant, die zoals je zegt niet gefermenteerd is en anders smaakt (meer als sambal). Ik zal voor je kijken bij de toko, iemand anders een tip?

 16. Hoi Kattebelletje,

  Ik heb hem gevonden. De rechtopstaande zak bevat de gefermenteerde variant.

  Bleek hem zelfs al in huis te hebben liggen maar dacht dat het de ongefermenteerde variant was omdat de verpakking in zak hetzelfde leek als de verpakking in het potje.
  Gisteren was hij nog te koop in de Oriental op de Nieuwmarkt (Amsterdam)

  De zak heeft geen gouden ruitjes meer in het logo, dit zijn nu gele ruitjes, net als bij het “rode” potje.

  Op dit forum is een foto waar de plek in de schappen te zien is: aziatische-ingredienten.nl/chilibonensaus/

  • Goed nieuws Maarten! Mooi dat je hem zelfs al in huis had. Als je geen Chinees leest, blijft het lastig de varianten uit elkaar te houden. Ik zal eens de verschillende soorten – in het Chinees – op een rijtje zetten.
   Als je hier ook een foto’tje neerzet van wat je geanalyseerd wilt hebben qua PXDB-etiketten, lees ik het voor je.

 17. Hoi Kattebelletje,

  Bedankt!!

  Ik wil zelf ook eens verschillende gaan proberen. Ik kan dan wel een fotootje maken van alle verpakkingen.

  De Mapo Tofu was weer als vanouds lekker met de rode zak.
  Ik heb de witte sticker er eens afgehaald en daaronder bleek ook om te staan hoelang het gefermenteerd is.

  • Goed idee Maarten! By the way de koks van het Culinary Institute in Sichuan gebruikten voor Mapo tofu altijd een mengsel: ze gebruikten zowel de gefermenteerde chilibonenpasta als de rode-olie-douban (de niet-gefermenteerde, hier nummer 4 uit het rijtje).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.