Wontons [huntun 馄饨]
Hoe heet het?
Wonton, wan tan, won ton, soup dumplings, shui kouw, huntun 馄饨
Wat is het?
Wontons bestaan uit een vulling van garnaal en evt. varkensvlees en andere smaakmakers in een velletje van doorschijnend, glibberig, rimpelig deeg. Ze worden gekookt en meestal in een soep opgediend. Als de staart van een siergoudvis fladdert het deegje om de vulling, waardoor de wonton een extra glibberige beet heeft.
Hoe te gebruiken?
Direct vanuit de vrieskast in een pan met borrelend kokende water laten glijden en voorzichtig roeren. Na ongeveer 10 tot 15 minuten zijn de wontons klaar. Doe ze in een (vis)bouillon met Chinese groente en/of noedels, of eet ze gewoon los met een sausje.
Wat is er te koop?
Er is veel naamsverwarring over de wontons. Ik ben zo vrij de ‘shui kouw’ van Delico en Way-On ook bij de wontons te bespreken. Hun ‘shuijiao’ (jiaozi dumplings) hebben immers niets met de noordchinese snack te maken, maar zijn varianten op het glibberig-velletje-en-garnaalvulling-verhaal.

verpakking: plastic bakje met wit etiket
etiket: Shui Kouw, garnalensoeppasteitje
ingrediënten: garnalen 71%, bamboe 18%, aardappelmeel, olie, suiker, zout, kruiden, ve-tsin. Tarwebloem, water, zout, kleurstof
prijs: €1.95 voor 10 stuks, 150 gram<

verpakking: licht- en donkergroen karton, met plaatje van stoommandje
etiket: Wan Tan, varkensvleesballetje in deeg 云吞
ingrediënten: varkensvlees 61%, water, aardappelmeel, chinese champignon, garnalen, kruiden, ve-tsin
prijs: €1.75, 12 stuks, 150 gram

verpakking: plastic verpakking met wit etiket
etiket: 12 Shrimp Shui Gao 鲜虾水饺
ingrediënten: tarwebloem, varkensvlees 26%, garnaal 24%, chinese champignon, bamboescheuten, kruiden, ve-tsin
prijs: €2,50, 12 stuks, 215 gram
Welke heeft de voorkeur?
Alle soorten zijn goed. De twee Delico’s zijn smakelijk, de ‘wan tan’ variant smaakt meer naar vlees en Chinese paddestoel. De andere twee hebben een zeer duidelijke lekkere garnalenvulling, in die van Way-On zit gewoon een hele garnaal, met nog wat Chinese paddenstoel.
Meer weten?
- Meer foto’s van wontons op Flickr
- Maak zelf wontons: kijk hier naar de stap voor stap foto’s : hoe vouw je zelf wontons. Je kunt kant-en-klare wontonvelletjes gebruiken.
- Wontons eet je traditioneel met een visbouillon, daar bestaat ook gewoon wontonbouillonpoeder voor
ik had ze kant-en-klaar uit de diepvries gekocht met kipvulling, maar ze vielen me erg tegen. de smaak van de vulling was niet lekker, en er zaten stukjes bot in… maak ze denk ik liever zelf 🙂
Stukjes bot? Waren dat geen kleine stukjes knapperige waterkastanje? Anders klacht indienen? (zelf maken is altijd lekkerder natuurlijk)
Pingback: Vegetarische thaise gele curry soep met noedels en wontons | onoff spices!
Pingback: VEGETARISCHE THAISE GELE CURRY SOEP MET NOEDELS EN WONTONS | Recepten onoff spices!