Gluten [mianjin 面筋]
Hoe heet het?
Gluten, seitan, mianjin 面筋
Wat is het?
Gluten is het elastische onderdeel van tarwe, dat verkregen wordt door een zacht deeg van tarwebloem te maken, dat te laten rusten, en het met water uit te spoelen. Het zetmeel spoelt weg en de gluten blijft over. De gluten wordt, om deze meer smaak te geven, vaak gefrituurd in olie en daarna in kruiden en sojasaus gesudderd zodat de textuur en smaak meer op vlees gaan lijken. Traditionele vleesvervanger in de Chinese en Japanse Boeddhistische keuken.
Hoe te gebruiken?
Gluten wordt in blik verkocht. Snijd de gluten in stukken of gebruik ze zo uit blik; verwerk het de de kant-en-klare gluten in vegetarische gerechten of stoofschotels. Of hak het fijn als vulling voor dumplings of loempia’s.
Wat is er te koop?

verpakking: blikje met blauw etiket
etiket: (braised gluten) Chai Charng 红烧斋肠(‘vegetarische worst’)
ingrediënten: gebraden gluten, stro paddestoelen, goude paddestoelen, sojabonen, olie, zout
prijs: € ? (255 gram)

verpakking: blikje
etiket: Fried Gluten, 面筋
ingrediënten: tarwegluten, sojabonensaus, olie, zout
prijs: € 1.00 (170g)

verpakking: plastic zak met oranje en zwart (diepvries?)
etiket: Fried Round Gluten, 油面筋
ingrediënten: tarwegluten, sojabonensaus, olie, zout
prijs: €? (150g)
Meer weten?
- Gebruik gluten in een vegetarische / vegan dumplingvulling, zie ook Chinese dumplings
- Zelf gluten maken met Culiblog: Glutinous Maximus 2: Seitanic lab meat recipe
Pingback: blikje gluten | Ik ben glutenvrij