Mungbonen [绿豆 ludou]

mungbonenmeelHoe heet het?
Mungbonen, katjang idjoe, katjang idoe, katjan idju, mungboontjes, moong, mungbean, green gram, gram bean, kacang hijau, kadjang idjoh, kacang idju, mung bonen lüdou 绿豆

Wat is het?
Mungbonen zijn heel kleine groene boontjes, die het bekendst zijn als de niet-ontkiemde versie van de bekende kiemgroente taugé. In China worden ze gebruikt om tot pap te koken of om meel van te maken (mungbonenmeel) waar bijvoorbeeld glasnoedels van gemaakt worden, in Indonesie worden ze gebruikt in allerlei soorten gebak en voor de pap voor de glibbertjes in tjendol.

Hoe te gebruiken?
Leg de mungbonen op een laagje vochtig gemaakte watten en laat ze ontkiemen op een warme plaats. Dat duurt drie tot vijf dagen. Versere tauge bestaat niet! Voor een andere toepassing: maal de mungbonen in een koffiemolen tot het een fijn, heel lichtgroen meel is geworden en verwerk verder volgens de post van mungbonenmeel (noedels, glibbertjes etc).
Kook de mungbonen, net als spliterwten, tot een voedzame soep. Of kook ze tot pap en laat dan opstijven als een gelei. In China snijden ze daar ruitjes van en dienen ze op bij een keizerlijk banket, zoals hier te zien.

Wat is er te koop?


Mung beansmerk: TKS [Engeland]
verpakking: plastic zakje met paars en Indiase vrouw met sluier
etiket: MUNG BEANS
ingredienten: mungbonen
prijs: 1,75 (500 gram)


Meer weten?

 • Zelf taugé laten ontkiemen? Lees bij Gnoe Graasland hoe dat moet! taugé laten ontkiemen (Nederlands)
 • Mungbonen worden ook wel ‘green peas’ genoemd, naar hun Chinese naam, maar dat is niet hetzelfde als de ‘green peas’ (spliterwten) die wij gebruiken voor erwtensoep.
 • Lees ook de posts over mungbonenmeel, glasnoedels en glibbertjes

6 thoughts on “Mungbonen [绿豆 ludou]

 1. Als je taugé eenmaal *zo* vers hebt geproefd, wil je nooit meer anders! Ik koop het alleen nog in de winkel/op de markt als het echt niet anders kan. Het heeft een veel sterkere ‘bite’ en pittige, nootachtige smaak. Yum!

  • Wat leuk! Gebruik je dan nog een speciaal kiembakje of zo, of gewoon op natgemaakte watten? Heb je als expert nog goeie kiemtips, zoals ‘in het donker houden’, ‘niet te warm’ of ‘in het keukenkastje’?

   • Ik gebruik een kiembakje maar het kan ook in een zeef. Ik heb lang geleden een blogje over mijn ervaringen/werkwijze geschreven.

    Overigens is het in de winter echt veel lastiger om de bonen te laten ontkiemen. Dan zet ik ze de eerste dagen *niet* in het donker en toch duurt het veel langer en blijven de sprieten maar kort.

 2. Op mijn weblog (Sjeftuintips.wordpress.com) staan tweee beschrijvingen met foto’s over taugé kweken (tip 17). In de winter laat ik de taugé op de ketel van de centrale verwarming groeien. In de zomer op een warme zolder of in een keukenkastje. Ze groeien in een kookpan in het donker.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.