Sichuanpeperolie [huajiao you 花椒油]
Hoe heet het?
Sichuanpeperolie, szechuan pepper oil, Chinese prickly ash oil, huajiao-olie, huajiaoyou 花椒油
Wat is het?
Olie die door koude persing verkregen wordt uit de jonge ‘bloempjes’ (hulsjes) en zaden van de Sichuan-peper. De olie is geelbruin van kleur en heeft een intense, verlammende sichuanpeper-smaak. Typisch voor de keuken van Sichuan.
Hoe te gebruiken?
Spaarzaam te gebruiken als smaakmaker in koude groentegerechten of noedels, in ongeveer dezelfde hoeveelheid als sesamolie of chiliolie. Niet verhitten.
Wat is er te koop?
Deze olie is niet makkelijk te ontdekken in Nederland. Vooralsnog slechts één merk gevonden in de schappen van Oriental Supermarket.

verpakking: plastic flesje [200 ml]
etiket: bijna alleen chinese karakters; 百味斋,花椒油, kleine verticale print: Prickly Ash Oil
ingrediënten: (sticker importeur) plantaardige olie, Chinese stekelige Aralia [=sichuanpeper], citroenzuur
prijs: € 1,95 ?
Meer weten?
- Recept: fijngesneden tofureepjes met sichuanpeperolie
- Tip: voeg deze olie toe aan Chinese hete noedels voor extra verlammende kick
- Er bestaan verschillende soorten, deze huajiao you maar er is ook tengjiao you, een olie geperst van de extra verlammende variant.