Snacknori [zicai pian 紫菜片]
Hoe heet het?
Snacknori, snackzeewier, zeewiersnack, nori chips, norivelletjes, Koreaans zeewier, zeewiervellen, roasted seaweed, のり, zicai pian 紫菜片 | haidai 海带 | 海苔
Wat is het?
Kleine rechthoekige velletjes geroosterd en gekruid zeewier die als snack worden gegeten, zo uit de hand. Ze zijn in kleine plastic verpakkingen te koop (zo groot als een sigarettenpakje) of in grotere hersluitbare verpakkingen. Dit zeewier is veel knapperiger en smakelijker dan gewone nori doordat het is geroosterd en doordat extra zout en smaakmakers zoals sesamolie worden gebruikt. Zowel kleine rechthoekjes in een kleine verpakking, als dikkere stevige repen donkerder zeewier in een grote hersluitbare zak, zijn in de toko’s te vinden en maken ook opmars in de gewone supermarkt.
Hoe te gebruiken?
Uit de verpakking halen en direct opeten, eventueel met wat gekookte sushirijst of andere lekkere dingen ertussen.
Wat is er te koop?

verpakking: verpakking van 3, ieder pakje nauwelijks groter dan een pakje sigaretten
etiket: Roasted seaweed (kimchi flavor) 3packs わさび风味のり, close up etiket, importeur Oriental Holding
ingrediënten: zeewier, maisolie, zout, wasabipoeder
prijs: € 1,75 (3 x 7 gram)

verpakking: verpakking van 3, ieder pakje nauwelijks groter dan een pakje sigaretten
etiket: A+ Roasted-seasoned Sea Laver わさび风味のり, close up etiket, importeur Seewoo Europe Rotterdam
ingrediënten: zeewier, sesamoie, maisolie, zout
prijs: € 1,75? (3 x 5 gram)

verpakking: verpakking van 3, ieder pakje nauwelijks groter dan een pakje sigaretten
etiket: Roasted seaweed (wasabi flavor) 3packs わさび风味のり, close up etiket, importeur Oriental Holding
ingrediënten: zeewier, maisolie, zout, wasabipoeder
prijs: € 1,75 (3 x 7 gram)

verpakking: grote hersluitbare zak met rood
etiket: Japanese crispy seaweed, spicy flavor close up etiket (let op, er komt stoom uit zijn oren!)
ingrediënten: zeewier, palmolie, zout, peperpoeder, chilipoeder, inosinaat E631, E627
prijs: € 1,75 (85 gram)

verpakking: grote hersluitbare zak met groen
etiket: Japanese crispy seaweed, classic flavor close up etiket
ingrediënten: zeewier, palmolie, zout, peperpoeder, chilipoeder, inosinaat E631, E627
prijs: € 1,75 (85 gram)
Welke heeft de voorkeur?
Alle varianten zijn lekker, maar vooral die met kleinere rechthoekjes met wasabi-flavor en kimchi-flavor zijn favoriet. Heerlijk en erg verslavend, beter dan chips!
Meer weten?
- Deze snacknori ligt in de winkel (bijvoorbeeld bij Oriental) niet bij de andere zeewiervellen in het Japanse-Koreaanse schap, maar in het snackhoekje, waar ook rijstcrackers, mochi en andere kleinere snoep en snack te koop is.
- Maak je eigen ‘crisp nori chips‘ met Mark Bitman (the Minimalist)
- In plaats van gewone nori kan je de kleine snacknorivelletjes gebruiken om uit de hand sushi mee te maken. Doe dit alleen op het allerlaatste moment, dan blijft de crunch intact!
[originele post van 18 september 2009]
heerlijk dat snackzeewier! ik prijs me gelukkig om tegenover een oriental te wonen.
ik heb het kortdurend in korea als snack leren eten, tegelijk met die hele kleine gedroogde visjes en dan dippen in chilisaus.
maar ik merkte pas hoe verslavend lekker het was in jamaica. een koreaanse vriend liet hele dozen overvliegen. als snack bij de zeer goekope jamiacaanse whisky konden we heerlijk genieten van het zeewier!
Wat leuk! Vouwde je er dan die kleine gedroogde visjes in? En welke chilisaus gebruikte je in Korea? Ook ik heb inmiddels een megavoorraad in de kast liggen. Gevaarlijk lekker.
nee, die visjes (hele zakken! nooit meer gehad na die tijd,zouden ze die bij de toko hebben? weey je welke ik moet hebben?) doopten we in de chilisaus, de zeewier aten we als chips.
di echilisaus weet ik niet meer welke dat was, smeuige rode pasta.
en o ja, die soju, koreaanse rijstwijn in grote plastic flessen, een gallon denk ik wel.
Ik heb een zak Tao Kae Noi (de hete variant) liggen. Ik vind het te pittig om meer dan een paar van die blaadjes achter elkaar op te eten.
Omdat die zak anders nooit leeg komt (er zit best veel in!) doe ik het nu door het eten; wat groenten en kip roerbakken met knoflook, gembersiroop, sojasaus en verkruimelde Tao Kae Noi. Erg lekker! 🙂
Goed idee. Edward wat een verslavende website heb jij zeg! […klikt al 20 minuten op allerlei plaatjes…]
En het Shuanghui bedrijfslied was je zeker al een tijdje kwijt (je kunt kiezen tussen solo, koor, Chinese operavariant of nog veel meer… 😉
Hee bedankt, ik heb ‘m gelijk even bijgewerkt!
En wat dacht je van: “ik ben een Shanghui-er“?
Dag!
Ik heb een vraagje,
Op de verpakking van de hosan zeewier staat de volgende tekst:
WAARCHUWING: rijk aan jodium,overmatig gebruik kan tot storingen aan de schildklier leiden. Niet meerdan 2,5 gr per dag consumeren.
Staat dit ookop andere verpakkingen? En is dit echt zo ernstig als het klinkt?
Gr Noortje
Hoi Noortje, ik heb dit nog niet op andere verpakkingen zien staan. Het lijkt me te slaan op de hoeveelheid jodium en niet op de hoeveelheid zout — zou dit betekenen dat je slechts 2,5 gram snackzeewier per dag zou mogen consumeren? Dan zou je na een paar blaadjes al klaar zijn lijkt mij… Jodium zit ook in ons keukenzout, daar staat ook geen waarschuwing op?
Volgens het voedingscentrum mag een volwassene 150 microgram jodium per dag oftewel 0,00015 gram.
aan Jozo zout wordt bewust jodium toegevoegd omdat we er in Nederland niet genoeg van binnen krijgen bij een normaal voedingspatroon.
Zelf geroosterd zeewier fabriceren van nori vellen kan dus ook op een andere manier dan de methode van Mark Bittman, getuige deze tutorial van Maangchi, gewoon in de pan. De techniek is anders maar evengoed simpel en leuk! Korean style roasted seaweed
Jodium.
De site van het voedingscentrum stelt verder mbt ‘Te veel jodium’ het volgende:
De meeste mensen kunnen een teveel aan jodium in het eten zonder problemen verdragen. Alleen bij mensen met een jodiumtekort of een schildklierafwijking kan een te hoge jodiuminname de werking van de schildklier verstoren. Een te hoge jodiuminname komt slechts bij hoge uitzondering voor bij kustvolkeren die veel zeewier eten.
Het ‘tekort’ aan jodium lijkt dus doorgaans een grotere risicofactor zoals Lucien reeds aantoonde. Wie te weinig jodium binnenkrijgt, merkt dat dus vaak pas na enkele jaren. Matigheid in alles betrachten en gevarieerd eten is natuurlijk aan te bevelen. http://www.zeewierwijzer.nl zegt er overigens weinig tot niets over.
NVWA 2012:
‘Bij frequente inname is het af te raden om meer dan 150 tot 250 microgram (afhankelijk van iemands gewicht) per dag te nemen. Kinderen tot 11 jaar zouden sowieso geen jodiumrijke voedingsmiddelen of supplementen moeten nemen. Afhankelijk van het gewicht van adolescenten is de vrije ruimte voor extra jodiuminname 60 tot 170 microgram per dag.’ http://tinyurl.com/p7fd4x6
Toch goed, mensen die verpakkingen lezen en zich bijvoorbeeld ook informeren bij het voedingscentrum, al kunnen zelfs daar sommige dingen ook met ’n korrel zout genomen worden. Ze adviseren er nog steeds volgens de ‘schijf van vijf’ met vlees en vis dus.
In een publicatie van de voedsel en waren autoriteit over jodium valt onder meer dit te lezen: ‘Voor veel vissoorten bedraagt het jodiumgehalte meer dan 1000 microgram per kg vers gewicht’ http://tinyurl.com/NVWA-jodium-pdf
Staat daar soms ook een waarschuwing op?!>
Ik ben zelf al 40 jaar vegetariër en je kunt echt gerust zonder vlees of vis, in elk geval kan vooral minder ervan eten geen kwaad en is het ook nog beter voor het milieu en de planeet. Veel zuivel eet ik trouwens ook niet en ook dat levert geen probleem op. En zeewier eet ik ook niet elke dag.
Foutje
zeewierwijzer heeft zelfs een hele pagina aan jodium gewijd! Overheen gekeken, dom!
http://www.zeewierwijzer.nl/zeewier-gezondheid/jodium.html
Hoe kan ik dit bij jullie bestellen?
Tao Kae Noi Japanese crispy seaweed, spicy flavor a 1,85