Kentjoer [shajiang 沙姜]
Hoe heet het?
Kentjoer, centjur, Kaempferia galanga, shannai 山奈, sand ginger shajiang 沙姜
Wat is het?
Kentjoer, shajiang of ‘sand ginger’ is een plant in de gemberfamilie, waarvan de knol gebruikt wordt in de Chinese geneeskunst. Bij ons kennen we deze wortel uit de Indonesische keuken, waar het bekendstaat onder de naam kentjoer of kencur en waar het niet alleen vers, maar ook vaak als fijngemalen grauwwit poeder te vinden is. In de Chinese keuken heet het shannai of sand ginger en is het verkrijgbaar in gedroogde vorm – in plakjes of als poeder.
Hoe te gebruiken?
De latijnse naam voor kentjoer is Kaempferia galanga en dat zegt iets over de smaak: die is sterk medicinaal, bijna kamfer-achtig. Verse kentjoer wordt spaarzaam gebruikt, bijvoorbeeld fijngewreven in een boemboe in de Indonesische keuken, vooral in combinatie met kip. In de Chinese keuken worden enkele plakjes gedroogd of vers meegestoofd in suddergerechten – bijvoorbeeld een master sauce- of het wordt gebruikt in medicinale soepen.
Wat is er te koop?
Meer weten?
- Kentjoer is niet hetzelfde als laos, hoewel beide behoren tot de galangal-familie.
- Recept : kip-drumsticks met kentjoer-saus van ‘Leven in NL’
- Buiten de koelkast droogt kentjoer snel uit, maar het kan nog steeds gebruikt worden in stoofschotels.