Shaqima [沙琪玛]

Hoe heet het?
Shaqima (spreek uit: sjaa-tsjie-ma), sachima, shachima, sachima cookies, 沙琪玛, 萨其马

Wat is het?
Een Chinese zoete snack van bloem, eieren en suiker met een heel luchtige structuur, verpakt in vierkante blokken. Slierten deeg worden gefrituurd en vermengd met een dunne suikerstroop, waarna ze worden samengeperst en in blokken worden gesneden, die ongeveer zo groot zijn als een half pakje boter. De snack is zoet, plakkerig en smelt snel weg in de mond. Ideaal als tussendoortje, wordt zelfs in China op binnenlandse vluchten geserveerd. Hier in de toko vind je ook shaqima’s die harder van structuur zijn, maar in China zijn ze lekker zacht. Shaqima is erg populair, vooral bij kinderen, en is in grote verpakkingen overal in de Chinese supermarkt te koop. De snack komt oorspronkelijk uit de Mandsjoekeuken.

Hoe te gebruiken?
Eén kant van de verpakking openen en opzij vouwen, de andere kant vasthouden. Neem dan happen uit de shaqima. Het plastic eromheen biedt goede bescherming tegen plakkerige vingers. Meenemen onderweg om opkomende trek te stillen. Zoet en luchtig.

Wat is er te koop?


Shaqima 沙琪玛merk: ? China
verpakking: grote doorzichtige zak met rood, zwart en goud
etiket: 沙琪玛 in samenwerking met CCTV
ingredienten: bloem, suiker, eieren, maizena
prijs: ongeveer €1,50 (12 blokken, apart verpakt)


Meer weten?

  • Aan shaqima kunnen ook gedroogde vruchten (zoals rozijnen) of noten (zoals sesamzaadjes) worden toegevoegd.
  • Je kunt shaqima ook zelf maken, zie dit (Chinese) filmpje. Het deeg uit de film bestaat uit 500 gram meel met 7 eieren. Maak er een pastadeeg van, snijd het in kleine stukjes en frituur die in olie. In een andere pan maak je een suikerstroop, waar ook wat boter en honing in gaat. Kijk hier: zelf shaqima maken. Je kunt dit natuurlijk ook doen met overgebleven pastadeeg!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.