Tamarinde [酸子]
Hoe heet het?
Tamarinde, asem, assam, assem, assemwater, tamarindepasta, tamarind paste, tamarind, 酸子, 酸子膏.
Wat is het?
Tamarinde is de peul van een tropische boom waarvan het vruchtvlees lekker zuur smaakt. De pulp van de geweekte tamarindepeulen wordt in de keuken van zuidoost azie gebruikt in gerechten om ze een zuurdere toets mee te geven, vooral in marinades. In Indonesië heet tamarinde ook ‘asem’, ‘assem’ of assemwater, en wordt het gebruikt om vlees of kip mee in te wrijven voordat het geroosterd wordt.
Tamarinde is zowel te koop als hele ingelegde peulen die je zelf nog moet weken en uitknijpen, als in een potje met tamarindepulp, wat direct te gebruiken is. Daarvan bestaan er dikkere en dunnere varianten.
Hoe te gebruiken?
Een of twee eetlepels van de tamarinde gebruiken als marinade of toevoegen aan een gerecht (zoals een sajoer). De kant en klare potjes zijn direct te gebruiken, de hele peulen moeten in nog even in water worden geweekt (zie hieronder voor foto’s) en worden daarna uitgeknepen. Je gebruikt het water met de pulp, de rest doe je weg.
Wat is er te koop?

verpakking: doorschijnend plastic zakje
etiket: Assem strengen gezoet
prijs: €1,25 (200 gram)

verpakking: glazen potje
etiket: Tamarinde Pasta
prijs: €1,15 (400 gr.)

verpakking: plastic zakje met geel en rode opdruk
etiket: Tamarind seedless, Tamarind zonder pit, 酸子膏
prijs: €1,20 (200 gram en ook 400 gram)
Meer weten?
- In het Kookschrift van Tante Dee vind je nog allerlei recepten met ‘assam’, zoals in ‘Ajam assam garem
- De peulen in de week: eerst gewoon uit de verpakking (links), dan na 0 minuten, 5 minuten en 10 minuten, dan de uitgeknepen peulen en het assemwater (rechts):