Tong ho [chrysanthemum 茼蒿]
Hoe heet het?
Tong ho, chrysanthemum, gekroonde ganzenbloem, kroonganzebloem, ganzenbloemkruid, shungiku 春菊, kikuna 菊菜, ssukgat, tonghao 茼蒿
Wat is het?
Chinese groente met donkergroene stelen en bladeren, verwant aan de ganzenbloem, een margrietachtige eenjarige plant. Op het oog doet de vorm van het blad van chrysanthemum aan rucola denken, maar de smaak lijkt op een mix van spinazie en postelein, maar dan peperiger. Wordt zowel in de Chinese keuken gebruikt om mee te roerbakken of om in de hotpot te doen, als in de Japanse keuken nabe (hun hotpot). Wordt in plastic of in een bundeltje verkocht als een bosje raapstelen.
Hoe te gebruiken?
In stukken snijden en kort roerbakken in wat olie of kort meestoven in hotpot. De stelen kunnen wat hard zijn, bak die eerder dan de bladeren of snijd ze door de lengte doormidden. Lekker om te roerbakken met een beetje knoflook en sesamolie (zie recept hieronder). Is niet altijd verkrijgbaar.
Wat is er te koop?

verpakking: plastic zak, groenteafdeling
etiket: Tong Ho
prijs: € 4,50 (kilo)
Meer weten?

- Recept: gebakken tonghao met knoflook en bouillonpoeder. Verwijder de harde stelen van 400 gr. tongho; sla 5 teentjes knoflook plat; bak de knoflook in wat olie op zacht vuur lichtbruin en verwijder die; bak de tong ho in dezelfde olie op hoog vuur, voeg zout en beetje bouillonpoeder toe.
- Chrysanthemum is ook lekker in bijvoorbeeld een kippensoep met wontons en dan als groente dit erbij, gewoon in de soep laten slinken
Kan je ze ook rauw (in de sla of stamppot) eten? En is het bij iedere toko verkrijgbaar?
Ja, stamppot eerder dan sla denk ik, de stelen zou ik niet rauw eten want die zijn dan best draderig. Je ziet deze groente niet altijd in de toko, soms een tijdje niet. Oriental heeft het vaak wel.
Wat is het in het Indonesische taal Tong Ho Chrysanthem