Wontonnoedels [竹升面]

wontonnoedelsHoe heet het?
Wontonnoedels, wonton noedels, wonton noodles, wantan mee, huntun mian 混沌面, 雲吞面, bamboo stick noodles, bamboo noodles, bamboo pasta, bamboenoedels, jook sing mee, zhusheng mian 竹升面

Wat is het?
Een Chinese noedelsoort op basis van tarwemeel, ei, water en zout, verkocht in kleine nestjes. De noedels zijn ongeveer zo dun als Italiaanse fettucine. Omdat de term ‘wontonnoedels’ ook kan slaan op het typische Hong Konggerecht van wontons met noedels in soep, hebben de noedels die hiervoor altijd worden gebruikt, de term ‘wontonnoedels’ gekregen. Een andere naam voor deze noedels is bamboo stick noodles, omdat de noedels traditioneel worden gemaakt door een enorme grote bamboe stok in een opening in de muur te steken, waarna de noedelmaker, schrijlings op de stok gezeten, die als wig gebruikt om over het deeg te walsen. Een beetje een horizontale paaldans.

Hoe te gebruiken?
Kook de noedels kort in kokend water – omdat ze vers zijn en erg dun, zijn ze binnen 1 minuutje klaar. Kort in het kokende water hangen en dan afspoelen met flink koud water. Zet visbouillon of kippenbouillon klaar en neem een grote kom. Voeg eerst de gaargekookte wontons toe, daarna de kortgekookte noedels en giet de kokendhete bouillon in de kom. Garneer met wat een blaadje kai lan, choy sum of een paar stukken ijsbergsla, en eventueel paddenstoelen of andere dingen (garnalen, lenteui).
Natuurlijk kan je deze noedels ook niet in een soep eten, maar met sojasaus en andere smaakmakers vermengen.


Wonton noodlesmerk: Dun Yong [Nederland?]
verpakking: wit plastic bakje met doorschijnend deksel
etiket: Fresh Wonton Noodles 新鲜雲吞面
ingrediënten: tarwemeel, ei, zout, water
prijs: € 2,95 (450 gram)


Meer weten?

  • In dit filmpje [tot 2:00] eten ze de wontonnoedels zonder soep, je kunt goed zien hoe snel de noedels in en uit het kokende water worden gevist (en hij gooit ze ook nog eens in de lucht voor de show
  • Bekijk de prachtige fotoset van Hong Kong foodie Chaxiubao op Flickr over deze handgemaakte wontonnoedels oftewel bamboo pasta. Hij nam ook Anthony Bourdain mee naar dezelfde noedelmaker, te zien op “No Reservations Hong Kong”. Het stuk over de noedelmaker begint op 12:30.
  • Kijk hier een filmpje hoe verse wontonnoedels / bamboenoedels gemaakt worden, met HEEL VEEL eendeneieren.

2 thoughts on “Wontonnoedels [竹升面]

  1. Gisteren meteen geprobeerd, met 2 soorten wontons uit de diepvries, minipaksoi in repen en gesnipperde lente-ui: heerlijk! De gebakken wontonnoedels komen nog aan de beurt, die bevindingen verschijnen dan ook hier!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.