Zoete zwarte azijn [tiancu 甜醋]

Zwarte rijstazijnHoe heet het?
Zwarte zoete azijn, zwarte zoete rijstazijn, sweetened black vinegar, Chinese zoete zwarte azijn, Chinese zoete azijn, zoete zwarte azijn, vinegar sauce (sweetened), tiancu 甜醋, hei nuomi cu 黑糯米醋

Wat is het?
Een Chinese donkere azijn gemaakt van kleefrijst, zout en kruiden, stroperig gemaakt door de toevoeging van suiker. Deze zoete zwarte azijn, die net iets minder minder zwart en dik is dan ketjap, is soms extra gearomatiseerd door kruiden als steranijs, gember, kaneelschors, sinaasappelschil en kruidnagel.

Hoe te gebruiken?
Deze aromatische zoete zwarte azijn wordt voornamelijk gebruikt in stoofschotels, vooral die met varkensvlees en dan weer in het bijzonder in gerechten die zijn bestemd zijn vrouwen in het kraambed, een traditie uit de provincie Guangdong in het zuiden van China. Wordt niet snel rauw gegeten, hoewel het in dipsausjes zeker zou kunnen: de azijn is zoet, kruidig en makkelijk van smaak.

Wat is er te koop?


Sweetenend vinegarmerk: Pearl River Bridge 珠江桥 [Hong Kong]
verpakking: glazen fles met geel/rood etiket (500 ml)
etiket: Vinegar sweetened / vinaigre doux 添丁甜醋
ingrediënten: water, rijst, suiker
prijs: € 3.50 (500 ml)


Pat Chun black vinegarmerk: Pat Chun 八珍 [Hong Kong]
verpakking: glazen fles (600 ml)
etiket: Pat Chun black rice vinegar sauce 八珍甜醋
ingrediënten: rijstazijn, suiker, kleefrijst, gember, sinaasappelschil, kaneelschors, kruidnagel, caramel, kleurstoffen
prijs: € 3.95 (600 ml)


Welke kopen?
De verschillende merken lijken wat smaak betreft sterk op elkaar, beide zijn goed. Van Pat Chun is er nog een fles in omloop met een ander etiket, maar met dezelfde inhoud. Lees het etiket om te weten te komen of het alleen gezoet is met suiker, of dat er ook nog extra kruiden zijn toegevoegd. Je doet eindeloos lang met zo’n fles, tenzij je natuurlijk voor kraamvisites kilo’s varkenspootjes moet klaarmaken.

Meer weten?

  • Niet verwarren met de gewone Chinese zwarte azijn
  • In het recept dat op het etiket van de fles van Pat Chun is afgedrukt nemen ze geen halve maatregelen: je moet ongeveer 2,5 kilo gember met een hakmes platslaan en dat in 5 flessen zoete zwarte azijn gedurende 1 tot 2 uur laten sudderen. Dan komen er 20 reeds gaargekookte varkenspootjes bij en sudder je het nog een uur of wat. Afmaken met 10 hardgekookte eieren (en een portie zonder te morsen naar de jonge moeder brengen!)

9 thoughts on “Zoete zwarte azijn [tiancu 甜醋]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.