Gedroogde chilipepers [gan lajiao 干辣椒]

Hoe heet het?
Gedroogde pepers, gedroogde chilipepers, dried red peppers, gedroogde Spaanse pepers, lombok, gan lajiao 干辣椒, 辣椒干,chaotian jiao 朝天椒

Wat is het?
Chilipepers (Spaanse pepers) worden na te zijn geoogst in de zon gedroogd en zijn dan practisch onbeperkt houdbaar. Ze worden als pittige smaakmaker in gerechten gebruikt. Er zijn veel verschillende soorten chilipepers: van platte lange donkere gedroogde chilipepers (China) tot kleine bolle paprikavormige pepers (China, provincie Sichuan) tot de kleine pepertjes, de zogenaamde bird’s eye chilis, ‘vogeloog-pepers’ (Thailand). In het algemeen geldt: hoe kleiner hoe scherper! Hoewel chilipepers niet inheems zijn voor Azië, hebben ze in die paar honderd jaar toch een ongelofelijk belangrijke plaats ingenomen in de keukens van China, Korea, Thailand en Indonesie.

Hoe te gebruiken?
De pitjes uit de pepers verwijderen door het steeltje eraf te snijden en de pitjes ‘uit te kloppen’. Een of twee pepers toevoegen aan pickles, hotpotten en stoofpotten; fijnmalen in keukenmachine of oude koffiemolen om grof chilipoeder mee te maken. Dat laatste kan dan weer worden gebruikt om bijvoorbeeld chiliolie mee te maken. Of de pepers in stukken snijden of scheuren en op niet al te hoog vuur in olie bakken om aan gerechten de hula wei 煳辣味 geschroeide-peper scorched chili flavor smaak te geven. Tip: Probeer de pepers eerst uit voordat je er een heel gerecht mee maakt, de scherpte verschilt nogal per soort, en misschien kun je beter tegen de ene soort dan de andere.

Wat is er te koop?


Lombok chilliesmerk: Lucullus (import, Leiderdorp)
verpakking: doorzichtig zakje met rood en zwarte opdruk
etiket: Lombok chillies
ingredienten: chilipepers
prijs: €1,50 (25 gram)


chili peppersmerk: De Molukken, Schiedam
verpakking: grote doorzichtige zak
etiket: Lombok Chillies Heel 大辣椒干
ingredienten: gedroogde chilipepers
prijs: €8? (250 gram)


chili peppersmerk: Huizhou Welltop [China]
verpakking: grote doorzichtige zak met gele sticker
etiket: Welltop Brand 泡椒 Pao Jiao; gedroogde chilipeper “Pao Jiao” 辣椒干
ingredienten: gedroogde chilipepers
prijs: €9? (1 kilo)


chili peppersmerk: X.O. [Thailand]
verpakking: grote doorzichtige zak met witte sticker
etiket: Dried Red Chili w/o stem – small; gedroogde rode chili
ingredienten: 100% gedroogde chilipepers
prijs: €7? (500 gram)


辣子鸡 lazi ji 'spicy chicken' mixturemerk: Jinguan cheng [China]
verpakking: wit zakje met rood en wit, kipgerecht en restaurantscene uit het oude China
etiket: Red Pepper Chicken 辣子鸡
ingredienten: gedroogde chilipepers, sichuanpeper, zakje saus
prijs: €0,80 (100 gram)


Welke kopen?
Als je Kip Gongbao (Kung Pao Chicken) gaat maken zou ik gaan voor de donkerrode ronde variant, ga je Spicy chicken maken (lazi ji) dan zou ik de puntiger, feller rode soort nemen. Probeer wat zoetere, fruitige soorten te vinden want het is niet de bedoeling dat je doodgaat van de scherpte. Ook pepersoorten die je in Spanje kunt vinden (noras of guindillas) zijn lekker in Aziatische gerechten.

Meer weten?

  • Wie zo’n hele grote zak niet ziet zitten en geen kleinere verpakking kan vinden, kan ook op zoek gaan naar sausmixen voor hotpot, daar zitten vaak die ronde bolle pepertjes in. Zie de laatste foto voor ‘Spicy chicken’, een kant-en-klaar-mix om dat gerecht mee te maken.
  • De pepersoort 朝天椒 ‘facing heaven chilies’ of ‘hemelwijzende pepers’ is niet de benaming van één pepersoort. Er bestaan tenminste vijf varianten die onder dezelfde naam ‘hemelwijzende pepers’ bekendstaan, zowel bollere als puntige, rode als geliger varianten
  • Recept: stap voor stap zelf chiliolie maken
  • Een van de lekkerste gerechten met heel veel chilipepers, ‘Hete Kip’:
    Covered with chiles...重庆辣子鸡
Advertenties

13 thoughts on “Gedroogde chilipepers [gan lajiao 干辣椒]

  1. Ik zag vandaag een zakje gedroogde Sichuan chillies liggen bij de Amazing Oriental in de tramtunnel in Den Haag. Ze zijn wel een stuk duurder dan degene die hierboven afgebeeld staan, dit zakje bevat 80 gram en kost € 1,65.

    Het is een rode plastic zak, met een voorkant die gedeeltelijk doorzichtig is. Het merk is Baiweizhai.

    Ik ga ze komende week eens uitproberen, ik ben erg benieuwd.

    Peter

    • Dat is goed nieuws, Baiweizhai (‘Studio van de Honderd Smaken’) is een uitstekend merk uit Sichuan, die ook chiliolie, sichuan peperolie en andere lekkere dingen in het assortiment heeft. Het zullen wel die mooie beetje bolle, donkerrode pepers zijn en die zijn heel lekker in een gerecht! Houd ons op de hoogte!

      • Ze zien er precies zo uit als op foto helemaal bovenaan de pagina.

        Enige indicatie van de scherpte? Ze hebben wel wat weg van habaneros/madam jeanette pepers en als ze net zo scherp zijn, ga ik heeeeel voorzichtig beginnen.

        Ik zag net op de achterkant van de verpakking dat de Oriental Group de importeur is, dus je hebt best kans dat het ook in andere filialen van Amazing Oriental te krijgen is.

        Mooie naam voor een bedrijf overigens, bedankt voor de vertaling.

        Ik ben van plan om er “water boiled fish” mee te gaan maken maar dat zal wel dinsdag of woensdag worden. Ik kom er zeker op terug!

        Peter

    • ja, het zijn ‘facing heaven’ chilis, die zijn niet erg heet, wel mooi aromatisch en zoetig. Niet in te hete olie gooien, dan worden ze zwart en bitter, maar voorzichtig op laag vuur hun heerlijke smaak laten afgeven aan de olie. Deze soort heb ik ook als snack gezien, krokant gebakken met wat suiker en pinda’s erbij 😉

  2. Ik heb ze vandaag voor het eerst gebruikt en ik was aangenaam verrast. Je beschreef ze als aromatisch en dat klopt 100%. Ik kon ze goed ruiken toen ik de verpakking openmaakte en ze hebben een hele aparte, aangename geur.

    Ze zijn scherper dan de pepers die ik normaal gebruik (gedroogde lomboks) maar je hoort mij niet klagen.

    Zeker de moeite waard.

    Peter

  3. Nog even een vervolg op dit. Ik heb ze in Den Haag niet meer gezien, maar ik was gister in de Amazing Oriental in Eindhoven en daar lagen ze wel in het schap. Ik heb een flinke voorraad ingeslagen, maar ben zo aardig geweest om niet alles mee te nemen 🙂 .

    Peter

  4. hoe staat het met de verhouding van gedroogde peper, Moet in een stooppot gerecht 2 gedroogde pepers fijn wrijven, lijkt me dat die smaak niet meer terug komt.

  5. Zaden verwijderen uit gedroogde pepers? Dat is helemaal nieuw voor me, heb ik nog nooit (in een recept) gelezen maar kan natuurlijk wel helpen tegen het té pittig worden.

    Ik gebruik ook vooral ‘peperoncini intero’ in de mediterrane keuken en misschien zijn deze zodanig minder pittig dan de Aziatische varianten dat het uitkloppen van de pitjes niet nodig is.

  6. Zaden verwijderen uit de pepers om ze minder heet te maken helpt niet.
    Het zijn de zaadlijsten die capsaïcine bevatten.
    Ik kom die bewering wel eens meer tegen in recepten maar dat is onzin.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s