Laozao [醪糟]

Hoe heet het?
Wijnrijst, wine rice, gefermenteerde rijstwijn, gefermenteerde rijstalcohol, fermented glutinous rice wine, laozao 醪糟, tian jiuniang 甜酒酿

Wat is het?
Kleefrijst wordt na te zijn gestoomd, vermengd met wijngist en met rust gelaten. Na enkele dagen op een warme plek gist de rijst en ontstaat een licht alcoholische vloeistof. Deze wordt als extra kick of smaakdiepgang toegevoegd aan Chinese medicinale soepen, stoofpotten of in de ‘soep’ bij rijstballetjes met zoete vulling (tangyuan). Laozao heeft een aromatische, lichtzoete smaak, die qua intensie een beetje aan mirin doet denken. maar dan minder stroperig.

Hoe te gebruiken?
Direct uit de pot te gebruiken, een schepje toevoegen aan bijvoorbeeld een stoofgerecht, of een paar eetlepels aan het kookvocht van rijstballetjes (met eventueel sliertjes ei). Je kunt ook wat heet water in een beker gieten, wat honing of suiker toevoegen en dan wat laozao erbij als een soort warme drank. Laozao is niet erg hoog in alcoholpercentage, iets van 3 tot 4 procent.

Wat is er te koop?


laozaomerk: Julong 巨龙 (China)
verpakking: glazen bolle pot met lichtgeel-groen etiket en groene deksel
etiket: Wine taste rice (close-up etiket)
ingredienten: kleefrijst, wolfberry, gist, water, acesulfame-K (daar zat je echt op te wachten)
prijs: €2,25 (600 gram)


Wine rice (laozao)merk: ? (China)
verpakking: glazen pot met rode karakters
etiket: Rice Soup 甜酒酿
ingredienten: kleefrijst, gist, water
prijs: €2,50? (500 gram)


Meer weten?

 • Je kunt laozao ook zelf maken door 250 gram kleefrijst te stomen boven een halve liter water, de warme rijst na net te zijn gegaard uit te spreiden op een bord, en er 10 gram wijngist boven te verkruimelen. Breng het over naar een afgesloten aardenwerken pot en laat drie dagen op een warme plek staan. (recept Fuchsia Dunlop)

9 thoughts on “Laozao [醪糟]

 1. We hebben naar de Laozao gezocht maar een groot aantal chinese toko’s verkoopt het niet.
  Waar kun je de laozao in de buurt van Rotterdam kopen?

  Alvast bedankt

 2. Je ziet laozao niet echt vaak, je moet er inderdaad soms erg naar zoeken. Het potje dat ik in de koelkast heb staan is afkomstig van Robin en die heeft het destijds (langer dan een half jaar geleden) ergens in Rotterdam gekocht. Misschien heeft iemand het recent nog ergens gezien?

 3. Weet iemand misschien of laozao ergens in (de buurt van) Amsterdam te koop is? Ik heb tot nu toe tervergeefs gezocht. Alvast bedankt!

  Overigens heb ik m’n twijfels over het recept voor zelf maken: rijst (en dus ook kleefrijst) bestaat grotendeels uit zetmeel, en gist lust alleen maar suikers. Zonder een speciale koji-kin cultuur gaat dat volgens mij niet werken, zie http://www.sake-world.com/html/koji.html

  • Mijn vader (Chinees) maakt zelf laozao, maar niet helemaal volgens de bovengenoemde manier: Hij kookt de kleefrijst in water met rocksugar om er een Chinese zoete soep van te maken, vervolgens filtert hij de zoete kleefrijst eruit en strooit hierop de wijngist.

  • O dat is vreemd, ik mag zowel beantwoorden, citeren als bewerken 😉 Misschien waag ik me er nog eens aan met mijn net nieuw gekochte gistpastilles, maar het zou ook zomaar kunnen dat ik gewoon weer een potje laozao koop…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.