Sesampap [zhima hu 芝麻糊]

yuzusapHoe heet het?
Sesampap, sesamdessert, sesamcrème, sesamsoep, sesame dessert, black sesame cream, hak zi ma wu, zhima hu 芝麻糊

Wat is het?
Geroosterde en fijngemalen sesamzaadjes worden samen met suiker en maizena gekookt tot een dikgebonden pap, die als tussendoortje wordt gegeten. In de Chinese keuken heeft men niet echt een toetjestraditie, maar dergelijke zoete ‘pap’soorten, zoals deze sesampap, worden wel ter versterking van het lichaam gegeten.

Hoe te gebruiken?
Het poeder uit de zakjes aanlengen met 150 tot 200 ml. kokend water en even laten staan. Doorroeren tot het gebonden is. Dan als warm toetje of als tussendoortje opeten. Behoorlijk vullend, maar ook juist verwarmend op koude herfst- en winterdagen.

Wat is er te koop?


芝麻糊 sesame dessertmerk: Torto 多多 (Unilever Hong Kong)
verpakking: kartonnen doosje met 4 sachets
etiket: Instant Sesame Powder Mix
ingredienten: suiker, zwarte sesam, gemodificeerd zetmeel, druivesuiker, zout, pinda (close-up etiket)
prijs: €0,95? (200 gr. poeder)


Meer weten?

  • Gezond: volgens de verpakking krijg je van het eten van deze sesampap donkerglanzende ravenzwarte haren en een stralende teint. Plus dat het versterkend is, natuurlijk
  • Zelf maken: 1 cup sesamzaadjes roosteren tot geurig en droog; pureren met 1-2 cups water. Kandijsuiker erbij, roeren tot het is opgelost, dan binden met een maizenapapje.
  • Foto’s van sesampap op Flickr, deze is leuk

9 thoughts on “Sesampap [zhima hu 芝麻糊]

  1. Geen toetjestraditie ??? In Hong Kong heb je op elke straathoek restaurants die uitsluitend toetjes serveren. Zwarte en witte sesamsoep, warme gembersoep met zoete aardappel of rijstnoodles gevuld met sesampasta, romige tofupudding met mango, of vreemde gerechten met vogelnestjes of gedroogd boomkikkervet.

    Het beroemdste restaurant op dit gebied is Sweet Dynasty, mijn favoriete restaurant in HK (heeft ook vestigingen in Tokyo).

    http://www.sweetdynasty.com.hk/

  2. Ja kwestie van definitie toch? Ik bedoelde geen toetjestraditie omdat er na een maaltijd meestal geen toetje geserveerd wordt. Al die zoete ‘toetjes’ die je beschrijft zou ik eerder indelen onder de snacks, streetfood of dingen voor tussendoor … en die zijn er inderdaad in overvloed 😉

  3. Ik kwam het in Peking ook nooit tegen, een toetje na het eten. Alleen vers fruit. Watermeloen was favoriet.

    Ik heb wel eens sticky apples of gefrituurde melk gekregen, maar dat was geloof ik meer om mij een plezier te doen, mijn Chinese collega’s aten er niks/amper van.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.