Calpis [カルピス]

bubble teaHoe heet het?
Calpis, Calpico, Calpico concentrate, Calpissiroop, Calpis syrup, カルピス (ka-ru-pi-ssu),可尔必思, 可爾必思, 日本乳酸飲品

Wat is het?
Een Japans gezoet gefermenteerd drankje op basis van melk, in zwang sinds in het begin van de vorige eeuw. Ontdekker Kaiun Mishima vond de arak (koemis, ayrag) die hij in Mongolië dronk zo lekker, dat hij bij terugkomst een dergelijk drankje voor Japan ontwikkelde.
Calpis wordt oorspronkelijk gemaakt in geconcentreerde vorm als siroop en is erg populair in Japan, vooral in de zomer. Het drankje doet sterk denken aan Yakult, een beetje zoet met een melkig smaakje. Calpis, wat in Engelstalige landen vanwege de wat ongelukkige uitspraak (cow piss) ook verkocht wordt onder de naam Calpico, is in allerlei varianten te verkrijgen. Zo is er bijvoorbeeld Calpis met aardbei, matcha, limoen of mango, maar het bestaat ook als ‘water’, reeds vooraangelengd om zo uit blikje of flesje op te drinken.

Hoe te gebruiken?
Calpis aanlengen met water naar smaak. De siroop kan gemengd worden met water, maar natuurlijk ook met mineraalwater, shochu of andere sterke drank zoals wodka. Met water wordt het aangelengd in de verhouding 1 op 5. Calpis is te koop in een plastic fles, maar wordt ook verkocht in een soort melkpak-verpakking. Met de blauwe kleuren op de verpakking zou je net denken dat het melk is!

Wat is er te koop?


Calpis カルピスmerk: Calpis Co. [Japan]
verpakking: grote plastic fles met blauwe stipjes
etiket: Calpis カルピス
ingrediënten: kristalsuiker, magere melk (met melkzuurbacterieën), water, smaakstoffen, citroenzuur
(close up etiket)
prijs: €11,50(?) (1,5 l.)


Meer weten?

 • Wie stiekem best een Yakultfan is kan eindelijk, in plaats van op de piepkleine Yakultflesjes, zich uitleven op een megagrote fles siroop, en 7,5 liter in ééen keer maken!
 • Lees meer over het onstaan van het drankje op de site van Calpis / Calpico
 • Bekijk een filmpje van het inschenken van ‘Calpis-water’, de reeds aangelengde vorm van Calpis op YouTube
 • Calpis is ook te koop als als smaak in Kitkat, als smaak in ijs en smoothie, of als boter

7 thoughts on “Calpis [カルピス]

 1. dik lijkt me nou echt te gek, helaas niet te vinden bij Amazing Oriental Groningen, en toen ik vroeg keken ze me aan alsof ik gek was 😛

 2. Ze hebben het wel hoor bij amazing oriental. 😉 Nouja zoiets.. Sojamelk met tapiocaparels in een blikje in de koeling. De tapiocaparels verkopen ze ook zodat je zelf kan maken.
  Maarr… Vanaf nu ook een Bubble Tea winkeltje op het Zuiderdiep!

  • Calpis smaakt toch wel anders dan dat. Elke keer als ik naar Japan ga neem ik altijd flink wat flessen mee, spul is geniaal. Lijkt inderdaad meer op Yakult, maar dan wel stukken minder zwaar en wat frisser (je kan het dus gewoon als limonade drinken), vooral met koolzuur houdend water is het lekker :)! Een smaak die ik verder hier nog niet ben tegen gekomen, dus als iemand ze hier ergens weet te krijgen, please let me know!!

   • Ah een liefhebber en kenner. Calpis is heerlijk en ik weet hoe het voelt als je het niet mee naar huis kunt nemen en het hier niet verkrijgbaar is. Een tas volgooien met literflessen vol vloeistoffen is nogal een klus, het zou fijn zijn als ze daar al Calpis in poedervorm te koop hadden net zoals Pocari Sweat, dat zegt je vast wel wat. Calpispoeder heb ik echter niet gezien, misschien dat het niet mogelijk is om daar oplospoeder van te maken. Ik dacht dat er tabletten van bestonden. Bij thuiskomst bleken dat slechts snoepjes. Ik ben zeer benieuwd naar de aanmaaklimonadesiroopvorm (wat een woord). Het is volgens mij buiten Japan ook zeer populair in Singapore. Ik vind het eigenlijk niet echt naar Yakult smaken, maar misschien is dat het enige wat Nederlanders kennen om het ermee te vergelijken…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.