Zoete rijstballetjes [tangyuan 汤圆]
Hoe heet het?
Zoete rijstballetjes, rijstballetjes met zoete sesamvulling, glutinous rice ball, tong yuen, sweet dumplings, [zhima] tangyuan 汤圆, yuanxiao 元宵
Wat is het?
Een zoet dessert of zoete snack: van kleefrijstmeel wordt een deeg gemaakt dat met een vulling van gemalen (zwarte) sesamzaadjes, suiker en reuzel wordt gevuld. Dan worden de tangyuan, die iets kleiner zijn dan een pingpongbal, voorzichtig gekookt en opgediend. Er is ook een variant met een vulling van fijngemalen gezoete rode adukiboontjes, of grofgehakte pinda’s en suiker.
Hoe te gebruiken?
De tangyuan moeten in water dat net tegen de kook aan zit worden gepocheerd tot ze na ongeveer 5 minuten gaar zijn en boven komen drijven. Ze kunnen ook even worden geblancheerd, in witte sesamzaadjes gerold en dan in olie gebakken worden als dimsum.
Wat is er te koop?

verpakking: plastic verpakking (diepvries)
ingredienten: kleefrijst (37%), water, plantaardige olie, suiker, zwarte sesamzaadjes (vegetarisch, hier geen reuzel!)
etiket: Glutinous rice ball 芝麻汤圆
(etiket: close-up)
prijs: €1.75 (10 stuks, 200 gram)

verpakking: plastic verpakking met rood (diepvries)
ingredienten: kleefrijst, water, plantaardige olie, suiker, glucose, zwarte sesamzaadjes, maltodextrin, pinda, toevoegingen
etiket: 宁波风味汤圆 Bevroren rijstballetjes (花生)
prijs: €1.75 (10 stuks, 200 gram)
bijzonderheden: er is exact dezelfde verpakking voor de sesamvariant ofwel de pindavariant, alleen het kleine stickertje links onderaan is verschillend
Meer weten?
- Die van Synear zijn lekkerder dan die van Spring Home, ze zijn zachter en minder korrelig van smaak
- Tangyuan worden geassocieerd met de midwinter-equinox, wanneer de dagen het kortst zijn en het echt winter is. Ze worden op de simpelste manier gegeten in een kommetje in hun kookvocht, eventueel met een schepje laozao (wijnrijst) of kandijsuiker erbij. Ze bestaan ook als gewoon balletje zonder vulling – dan worden ze in een zoete soep geserveerd met bijvoorbeeld rode adzukiboontjes en zilveroortjes, of zwarte sesampap.
- Op de verpakking speels afgekort tot ‘GRB’ (glutinous rice ball): “cook until GRB float”.
Hmm dan houd ik het liever op de gefrituurde sesamballetjes met lotuszaadvulling. Heb je die al geprobeerd Kattebelletje?
Ze worden ook gegeten bij Chinese trouwerijen.. (in zuiden van China dan.. )
Koken in water met plakjes verse gember en suiker (zoetig, niet mierzoet). Aldus mijn toko-eigenaar. En het is aan te bevelen! Ik vind die met sesam het lekkerst.