Soba noedels [そば]

Soba NoodlesHoe heet het?
Soba そば, soba-noedels, boekweit noedels, Japanese buckwheat noodles, Japanse boekweitnoedels, qiaomian 荞面

Wat is het?
(Japanse) noedelsoort gemaakt van boekweit, die de noedels ook hun karakteristieke grijzige kleur geeft. De dikte varieert van spaghettidikte tot dunnere noedels. De boekweitnoedels worden koud gegeten in de zomer en dan geserveerd op bijvoorbeeld een bamboe tray met de saus in een kommetje ernaast geserveerd. Eters dopen de soba zelf in het sausje.

Hoe te gebruiken?
Kort koken gedurende vijf minuten, dan met flink veel koud water afspoelen en verder verwerken. Eet de sobanoedels koud met bijvoorbeeld een sausje van sojasaus, mirin en dashi; met sesamolie en sojasaus en lenteuitjes; of eet de soba warm in een (Japanse) soep. Je kan natuurlijk ook de boekweitnoedels eten zoals ze doen in Sichuan: koud afgespoeld en dan overgoten met heel veel chiliolie, knoflook en lenteuitjes.

Wat is er te koop?


Soba noodles
merk:Hakubaku [Japan]
verpakking: plastic verpakking met 3 bundeltjes noedels
etiket: Japanese Buckwheat Noodles. 五木そば Itsuki Yamaimo Soba
ingrediënten: tarwebloem, boekweitmeel, yam, zout, water
prijs: €1,60 (270 gram)


Soba noodles
merk: Hoohon [Korea]
verpakking: plastic verpakking met 5 bundeltjes noedels
etiket: Buckwheat Noodles. Japanese vermicelli , zarusoba
ingrediënten: tarwebloem, boekweitmeel, yam, zout, water
prijs: €2 (300 gram)


Soba noodles
merk: [Korea]
verpakking: plastic verpakking met 5 bundeltjes noedels
etiket: SOBA buckwheat noodles. Japanese vermicelli
ingrediënten: tarwebloem, boekweitmeel, zout, water
prijs: €2 (300 gram)


Meer weten?

  • Filmpje op YouTube waar Jean-Georges Vongerichten uitleg geeft bij een Japanse soba-chef Making soba noodles at Matsugen
  • Hoewel soba traditioneel alleen van boekweit wordt gemaakt, voegt men vaak een extra ingrediënt toe om de van zichzelf zachte boekweit steviger te maken. Tarwebloem, maar je ziet ze ook met aardappel of konnyaku (=shirataki)
  • In de toko zie je ook een sobavariant van biologische boekweit
  • Foto van Chinese boekweitnoedels met heel veel chiliolie
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s