Sojasaus [jiangyou 酱油]

gekruide sojasausHoe heet het?
Sojasaus, lichte sojasaus, soy sauce, light soy sauce, shoyu, しょうゆ, jiangyou 酱油 , shengchou 生抽, tamari たまり

Wat is het?
Sojabonen worden met vermengd met tarwe, zout en water en fermenteren door de toevoeging van een gistcultuur. Het eindproduct is een donkerbruin (bijna zwarte), zoute vloeistof die al voor onze jaartelling in de Chinese keuken werd gebruikt. Traditioneel werd sojasaus gedurende enkele maanden in grote vaten gefermenteerd, nu leveren moderne hydrolysetechnieken binnen enkele dagen sojasaus op. Sojasaus is een van de belangrijkste smaakmakers in de Chinese en Japanse keuken, maar wordt ook gebruikt in de Koreaanse, Vietnamese en Thaise keuken.

Hoe te gebruiken?
Sojasaus kan zowel koud als warm in gerechten worden gebruikt. In ieder roerbakgerecht of ieder sausje vind je sojasaus terug, het is een van de belangrijkste ingredienten van de Chinese keuken. Naar smaak een of twee eetlepels per gerecht toevoegen, de hoeveelheid zout erop aanpassen. Kan prima in de voorraadkast bewaard worden.

Wat is er te koop?


Soy sauce: Kikkomanmerk: Kikkoman [Singapore]
verpakking: plastic fles met rode dop
etiket: Kikkoman naturally brewed soy sauce
ingrediënten: water, sojabonen, tarwe, zout
prijs: ± €4,95 (1 liter)


Soy saucemerk: Pearl River Bridge 珠江桥 ]
verpakking: glazen fles met grijs en rood etiket
etiket: Superior light soy sauce 生抽王
ingrediënten: water, sojabonen, tarwebloem, zout, E202
prijs: ± €1,25 (500 ml)


light soy saucemerk: Lee Kum Kee 李锦记 [Hong Kong]
verpakking: glazen fles met geel etiket
etiket: Premium light soy sauce 特级鲜味生抽
ingrediënten: water, zout, soja, suiker, tarwemeel, conserveringsmiddel E211, E631, E627
prijs: ± €2,25 (500 ml)


Soy saucemerk: Haday 海天 [China]
verpakking: plastic fles
etiket: Golden Label superior Light soy sauce 金标生抽王
ingrediënten: water, sojabonen, tarwemeel, zout, suiker, gistextract, smaakversterker (close up etiket)
prijs: ± €1,95 (500 ml)


Soy saucemerk: Kikkoman [Singapore]
verpakking: plastic fles met groene dop
etiket: Kikkoman Milder soy sauce, 43% less salt 减盐
ingrediënten: water, sojabonen, tarwe, zout, alcohol, suiker, zuurteregelaar
prijs: ? (600 ml)


Meer weten?

  • In Engelse kookboeken over de Chinese keuken is het in zwang telkens te spreken van ‘donkere’ en ‘lichte’ sojasaus. Als Chinezen het over sojasaus hebben, bedoelen ze altijd hun lichte, gewone variant. De donkere variant is stroperiger en zoeter gemaakt door de toevoeging van suiker, die wordt voor de kleur gebruikt, (lichte) sojasaus voor de smaak. Zie ook donkere sojasaus
  • De in Nederland overbekende ketjap (kecap) is eerder een variant op de donkere of gekruide sojasaus met een veel stroperiger karakter. Het dichtstbij komt ketjap asin, de zoute ketjap.
  • In plaats van Chinese sojasaus zijn veel Chinezen overgegaan op het Japanse merk Kikkoman, omdat er nogal wat schandalen met sojasauzen zijn geweest. Men vertrouwt op de strengere voedselveiligheidsregels uit het buitenland.

6 thoughts on “Sojasaus [jiangyou 酱油]

    • Jazeker, ben benieuwd of ze gaan uitpakken met hun eeuwfeest / centennial in 2017. Omdat de Europese fabriek van Kikkoman in Groningen is gevestigd, zullen we er hier in Nederland ongetwijfeld iets van meekrijgen!

  1. Ik zag een (voor mij) nieuw merk sojasaus bij de Amazing Oriental, Sakura. De omschrijving op het etiket is “Traditional Soy Sauce”, er staat “Naturally Brewed” op en de ingredienten zijn water, sojabonen, mais, zout en alcohol (3%!). Ze hebben een gewone variant en eentje met minder zout, beide kosten evenveel (€ 3,80) en ik heb de gewone variant gekocht om uit te proberen.

    Ik heb nog een beetje Kikkoman sojasaus in mijn voorraadkast en het plan is om binnenkort een soort vergelijkend warenonderzoek te doen. Ik laat wel weten wat ik er van vind.

    De sojasaus wordt in Brazilië gemaakt en het bedrijf is opgericht door een Japanse immigrant in 1940.

    Ik ben erg benieuwd!

    Peter

  2. Ik heb afgelopen weekend Kikkoman en Sakura geprobeerd te vergelijken door ze als dipsaus te gebruiken voor gebakken reepjes tempeh (niet gemarineerd of zo), maar dat was makkelijker gezegd dan gedaan. Alhoewel er niet veel alcohol in de Sakura sojasaus zit, was de smaak wel duidelijk aanwezig en dat maakte het moeilijk om de 2 echt goed te vergelijken.

    De sojasaus beviel me goed als dipsaus en ik heb hem inmiddels in meerdere warme gerechten geprobeerd en ook daarin bevalt hij me goed. Zeker iets om een keer uit te proberen, naar mijn mening.

    Peter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.