Glasnoedels [fensi(r) 粉丝]

glasnoedelsHoe heet het?
Glasnoedels, glass noodles, laksa, so-oen, sohoen, soeoen, cellofaannoedels, beanthread noodles, vermicelli, glasvermicelli, sojavermicelli, fensi 粉丝

Wat is het?
Een noedelsoort, gemaakt van het zetmeel uit mungbonen (ongekiemde taugé). De noedels worden verkocht in bundeltjes en zijn dun, sprieterig en wittig transparant van kleur. Na te zijn geweekt worden ze zacht en doorschijnend en nemen behoorlijk in omvang toe.

Hoe te gebruiken?
In net gekookt water kwartiertje tot 30 minuten weken. Dan uit laten lekken en verder verwerken: in soepen, als onderdeel van roerbakgerechten of fijngesneden als ingredient voor loempia- of dumplingvullingen. Als je de glasnoedels zonder te weken in hete olie frituurt, bollen de sliertjes op als kroepoek en krijg je een interessant effect (wordt ook gebruikt om bv in de wok vogelnestjes te maken).

Wat is er te koop?


glasnoedels
merk: Tiantan 天坛 [China]
verpakking: doorschijnend plastic zakje (100g)
etiket: Longkou vermicelli 龙口粉丝
ingrediënten: mungbonen, water
prijs: €0,40


QQ glass noodles
merk: Sau Tao 寿桃牌 [China?]
verpakking: plastic zak met rood en goud (200g)
etiket: QQ 龙口粉丝
ingrediënten: mungbonen, water
prijs: €1,95


Glass noodles
merk: Tiantan 天坛 [China]
verpakking: roze netje met 6 miniverpakkingen (50g)
etiket: Longkou vermicelli 龙口粉丝
ingrediënten: mungbonen, water
prijs: €?


Meer weten?

  • Tip: koop kleine verpakkingen, bijvoorbeeld de onderste in het roze netje. Omdat de noedels zo hard zijn is het bijna onmogelijk om een rauw bosje in tweeën te delen. Daar komen scharen en zo aan te pas.
  • Let op: glasnoedels zijn niet hetzelfde als mihoen! Deze glasnoedels behouden, ook na bakken of stoven, lange tijd hun stevigheid, terwijl mihoen al vrij snel uit elkaar valt.
  • Sinds enkele jaren is het woord ‘glasnoedel’ op Chinese social media een ‘fan’ danwel ‘follower’ gaan betekenen, als in ‘1000 fans, 1000 followers’. Glasnoedel, 粉丝, wordt namelijk uitgesproken als fun-sz. Op Chinese sites staat dus in plaats van 1000 likes of 1000 followers, ‘1000 glasnoedels’.
  • Meer foto’s van: glasnoedels

2 thoughts on “Glasnoedels [fensi(r) 粉丝]

  1. Dank voor de waarschuwing dat soeoen niet hetzelfde is als mihoen. Ik gebruik soeoen in indische pasteitjes, soto ayam en rawon. Na het weken in kleine stukjes knippen anders is het erg onhandelbaar bij het opscheppen en eten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.