Rijstvellen [越南春卷皮]
Hoe heet het?
Rijstvellen, rijstvelletjes, rijstpapier, rice sheets, bang trang deo, goi cuon, Yuenan chunjuan pi 越南春卷皮
Wat is het?
Doorschijnend witte gedroogde velletjes, gemaakt van rijstmeel. De vellen worden gebruikt als omhulsel van groente en vlees in de Vietnamese keuken. Onmisbaar voor nem, Vietnamese ‘lenterolletjes’ (loempia’s). De velletjes hoeven alleen maar even geweekt te worden en worden verder ‘rauw’ gegeten.
Hoe te gebruiken?
Doop de flinterdunne droge velletjes even in koud water tot ze zacht worden, leg dan op een keukendoek tot gebruik. Eventueel daarna frituren kan ook, maar ongefrituurd is de standaard.
Wat is er te koop?
Er bestaan verschillende maten rijstvellen, zowel rond als vierkant. Er bestaan ook vellen in een trapezevorm.

verpakking: ronde plastic verpakking (200g)
etiket: rijstpapier 22 cm
ingrediënten: rijstebloem, water, zout
prijs: € 1.99?

verpakking: plastic verpakking (455g)
etiket: Banh Trang 越南春卷皮 rice paper
ingrediënten: rijstebloem, water, zout
prijs: € 1.75 ?
Meer weten?
- Recept Vietnamese loempia’s, met heel duidelijke stap voor stap foto’s hoe je ze moet rollen en bakken : Nem maken met Pham Dung (Nederlands)
- Recept: authentieke Vietnamese nem-rolletjes (Nederlands)
- Recept: Onno Kleyns Zachte loempia’s met garnalen (Volkskrant)
- Recept: Vietnamese nem-rolletjes (Engels)
Heb vandaag rijstpapier met zwart sesamzaad gekocht. Ze lijken wat dikker. Maak je die op dezelfde manier klaar? Of doe je er wat anders mee? Ik kwam een vietnamese kennis tegen die vertelde dat ze er chips van maakt…???…..
Ik ken deze variant niet, misschien is het een soort kroepoek? Zijn het velletjes of stukjes?
Hoi, deze rijstpapier met zwart sesamzaad doe je in de magnetron; per stuk op ongeveer 1-1,5 minuut op de hoogste wattage. Ze zullen inderdaad gaan uitzetten net als kroepoek (of chips zoals je het noemt. Mocht het aantal minuten niet goed zijn, dan kun je het of bijstellen of minder minuten aanzetten. Mijn moeder deed dat op deze manier met aantal minuten.
Wat mijn moeder deed, was deze kroepoek versnipperen in het doorzichtige rijstvel-rol die ze dan met inhoud oprolde. Het smaakt dan krokant met dit rijstpapier met zwart sesamzaad.
Veel succes en alvast eet smakelijk.
Dat lijkt me heel lekker, ga ik ook eens proberen, bedankt voor de tip!. Lukt het ook met de gewone rijstvellen? (lijkt me wel?)
Je hebt ze ook met gewoon sesamzaad ze liggen hier bij ons in de toko Sin Wah.
Ik zal eens vragen aan mijn vietnamese vriend wat je er mee kan. Zijn net zo’n exemplaren als die je hier al beschrijft maar dan met sesamzaad erin.
Je maakt er inderdaad chips van mijn vietnamese vriend vertelde me dat net.
waar koop je rijstvellen ?
de meeste toko’s hebben het wel, zowel de vierkante als de ronde.
Pingback: Kookblog Potten & Pannen
Pingback: Kookblog Potten & Pannen
Pingback: Recept: super makkelijke spring rolls voor een warme dag - Lauriekoek
Pingback: Vietnamese BBQ « studiodien