Waterbamboe [jiaobai 茭白]
Hoe heet het?
Waterbamboe, water bamboo, Manchurian wild rice, makomo, jiaobai 茭白,gaosun 高笋
Wat is het?
De scheuten van de wilde rijstplant, verwant aan bamboe. De stelen, die ‘knopen’ hebben zoals bamboe, lijken op een maiskolf van buiten en zijn lichtgroen van kleur. De smaak is licht, een beetje asperge-achtig, met een vleug van jasmijn.
Hoe te gebruiken?
De harde stukken en het schutblad van de waterbamboe verwijderen, dan in stukken of schijfjes snijden. De groente roerbakken, eventueel met een ‘lichte’ vleessoort zoals varkenshaas. Stomen kan ook.
Wat is er te koop?

verpakking: plastic zak, versafdeling
etiket: 茭白 (vaak geen Nederlands)
prijs: €2,25 per zak (6 stuks)
Meer weten:
- Foto van roergebakken waterbamboe: in beetje olie bakken, dan scheutje water erbij, en evt. schepje bouillonpoeder
- Omdat er in winterbamboe een bacterie groeit die ook rijstgewas kan aantasten, is deze groente in de de US verboden (in Canada wel toegestaan)