Grove sojabonensaus [taotjo 原豉酱]
Hoe heet het?
Grove sojabonensaus, taotjo, saus van gezouten sojabonen, bean sauce, (foutief) gele sojabonensaus, taotjo saus, tauco, bonensaus, sauce de pois chinoise, sojabohnensosse, salted soybeans, yuanchi jiang, ‘oorspronkelijke sojabonen-saus’ 原豉酱
Wat is het?
Een donkerbruine gefermenteerde saus uit de sojabonensauzenfamilie gemaakt van hele sojabonen, tarwe, water en zout. Heeft een zoetige, gefermenteerde donkere smaak. Doet sterk aan ‘zoete bonensaus’ denken, die ook van gefermenteerde sojabonen is gemaakt. Niet hetzelfde als ‘yellow bean sauce’, die is gladder van constistentie en met een iets andere smaak.
Hoe te gebruiken?
Een of twee eetlepels meestoven in stoofgerechten of een schepje toevoegen aan een roerbakschotel. Minder geschikt voor sausjes, vanwege de hele stukken sojaboon. Kan in noodgevallen worden fijngemalen en dan als zoete bonensaus dienst doen. In de koelkast bewaren.
Wat is er te koop?

merk: Mee Chun [Hong Kong]
verpakking: blikje met wit en blauw
etiket: Bean Sauce, Taotjo, Sojabohnensosse, Bonensaus, 原豉酱 (pikante saus)
ingrediënten: Sojabonen (22%), tarwemeel, water, zout, E621, E210
prijs: € 1,50 (350 ml)

merk: Mee Chun [Hong Kong]
verpakking: blikje met wit en blauw
etiket: Bean Sauce, SAUCE de POIS CHINOIS, Taotjo, Sojabohnensosse, Bonensaus, 原豉酱
ingrediënten: Sojabonen (22%), tarwemeel, water, zout, E621, E210.
prijs: € 1,50 (175 ml)

merk: Yeo’s [Maleisie]
verpakking: glazen pot (450g)
etiket: Salted Soy Beans, 豆酱
ingrediënten: Sojabonen (70%), water, tarwemeel, zout, suiker, smaakversterkers E631 en E627.
prijs: € …
Meer weten?
- Het is natuurlijk leuk om in een gerecht van die hele boontjes te zien, maar ik koop zelf toch liever sweet bean paste, die is donkerder van kleur en een stuk handzamer en smeuiiger. Ik heb wel taotjo in huis gehad omdat de blikverpakkingen van deze saus en de zoete bonensaus zo ongelofelijk op elkaar lijken, dat de kans zeer groot is dat je met het verkeerde potje thuiskomt. Dan inhoud prakken, verwarmen en binden met een beetje bloem 😉
Hoe lang kun je een geopend blik bewaren en wat zijn de beste bewaarcondities?
Nooit iets in blik bewaren natuurlijk, maar de inhoud kun je in de ijskast nog wel een jaar of zo bewaren.
Heb ik toch vanmiddag de goeie saus gekocht heb hem binnenkort nodig voor cha chiu.
Van een collega kreeg ik een recept om met de soyabonensaus een heerlijke b.b.q. saus te maken.
Heel simpel een potje of blikje taotjo, een blikje gepelde tomatenblokjes, een scheut ketjap manis, gula djawa en twee teentjes knoflook.
Alle ingrediënten bij elkaar in een pannetje op laag vuur c.a. 5 minuten sudderen. Vervolgens in een weckpot doen en deze afsluiten. Minimaal een dag laten staan.
Men zegt wel eens dat je met sommige sausen zelfs poep nog lekker kunt maken, dit is er een van.
Groet
Remi
Goed recept! Ik smeer vlees voor de BBQ ook wel in met zoete bonensaus, dat maakt inderdaad alles lekker!
Dag,
Dit is echt een van mijn favoriete ingrediënten. Dat zoute, volle van smaak. Ik kan zo een potje leeglepelen. Het heeft in smaak de dimensie die wijn kan hebben (jaha, een gewaagde vergelijking!): scharkeringen. Iedere keer proef je weer een nieuwe laag. Lekker in de babi ketjap. En ikan taotjo!. Sambal goreng taotjo! Maar ook in Thaise gerechten. Een geweldige smaakmaker. Op mijn blog staan meerdere recepten met taotjo als ingrediënt.
Dag!
Prakkie
http://prakkie.wordpress.com/