Duizendjarige eieren [songhua dan 松花蛋]
Hoe heet het?
Duizendjarige eieren, duizendjarig ei, century eggs, pidan 皮蛋, songhua dan 松花蛋
Wat is het?
Eendeneieren, enkele weken tot maanden ingepakt in een mengsel van leem, klei, as en rijstkaf, waardoor een reactie optreedt die het eiwit zwart-transparant kleurt en de dooier grijsgroen. De dooier blijft zacht en smaakt zilt-zoutig, het eiwit is neutraler van smaak. De zoutige gefermenteerde eieren blijven maandenlang goed.
Hoe te gebruiken?
Spoel de eieren onder stromend water af en pel ze. Direct te gebruiken, ze hoeven niet meer te worden gekookt. Snijd ze in acht tot twaalf stukken en eet ze als voorafje met (ingelegde) gember, of gebruik ze in blokjes of stukjes ter verwerking in gerechten als rijstepap of gestoomde eiercustard. In de koelkast bewaren, blijft lang goed. Leuk en interessant voorafje, altijd een conversation piece.
Wat is er te koop?

verpakking: plastic eierdoos, geel etiket (420g)
etiket: Preserved Duck Eggs 糖心皮蛋
ingrediënten: eendeneieren, zout, kruiden
prijs: €5.99 voor 6 eieren

verpakking: losse eieren (of in eierdoos van 6)
etiket: geen
prijs: €4.95 voor 6 eieren

verpakking: eierdoos van 6 met eend met kapje op
etiket: 福建名牌 松花皮蛋
prijs: €5.95 voor 6 eieren
Welke heeft de voorkeur?
De eieren met bruine klei en rijstkaf aan de buitenkant zijn beter en ‘echter’ van smaak. Koop die als je ze ziet, ook al is het meer gedoe ze schoon te maken.
Meer weten?
Deze ‘duizendjarige’ eieren hebben een hoog griezelgehalte door hun donkere eiwit en halfzachte groengrijze dooier, maar zijn erg smakelijk. Ze zijn in Nederland jarenlang niet verkrijgbaar geweest, sinds 2007 weer wel. Eén soort heeft klei en rijstkaf aan de buitenkant en is soms alleen indiviueel verpakt in een plastic zakje en soms in een doosje; de andere soort heeft een gewone grijswitte eierschil en wordt standaard verkocht in een eierdoosje van 6. De meeste eieren komen niet meer uit China gewoon uit de EU, hoewel sommige eieren uit China toch via Duitsland naar Nederland geimporteerd worden.
Let op
Sommige eieren zijn niet zwart van kleur, maar ‘albino’s‘ die lichtbruinig zijn. Deze zijn geschikt om eten, maar niet zo sterk van smaak als de zwarte eieren.
- Recept: duizendjarige eieren met gember en azijn
- Niet verwarren met: gezouten eendeneieren, de “slechts” ingelegd zijn zout. Op die doosjes staat “salted duck eggs”, op deze staat “preserved duck eggs”.
oorspronkelijke post: 16 augustus 2008
Hallo,
Heerlijk!
Weet iemand of deze eieren ook te koop zijn in de buurt van Amsterdam? Of in een restaurant?
Alvast bedankt,
Martijn
Ja, die zijn natuurlijk te koop in Amsterdam! Je maakt kans in zowel Oriental Nieuwmarkt, Wah Nam Hong of natuurlijk Dun Yong. Of ze die eieren in een restaurant serveren? Dan zou ik er helemaal voor gaan, maar ik heb het nog niet op een menukaart gezien.
In Utrecht bij Paradijs is het te krijgen als kwal met deze eieren wel apart naar vragen staat niet op de nederland talige kaarten van paradijs
Hoe vraag je dat dan? Lees je Chinees, Karl, of weten ze wat je bedoelt?
Ik heb ze geprobeerd, ondanks alle gruwelverhalen, want ik wil alles gegeten hebben… maar god wat vond ik ze verschrikkelijk.. 😦 de geur is zó penetrant, en de textuur van de dooier slijmerig verrot ammoniakkig… brrrrrr nooit weer!
O jee, misschien had je een ‘bad egg’ te pakken, want zo erg is het meestal niet! Maar goed, knap dat je hebt gedurfd, het is niet ieders smaak… ;-(
Gewoon vragen kwal met 1000 jarige eieren ze weten daar toch wel wat je bedoeld daarmee, wordt geserveerd op een klein schaaltje en is daar subliem.
De duizendjarige eieren zijn ook heerlijk als koud voorgerecht met de zachte witte doufu (het gerecht heet pidan doufu).
Ja dat is heerlijk he! Ik vond een foto in het archief:

Waar kun je dit kopen? ik woon in Alkmaar
Hoi Bryan, je zou toko’s in Alkmaar kunnen bellen om te vragen, en anders heeft de Amazing Oriental in Beverwijk het vast wel. Succes!