Duizendjarige eieren [songhua dan 松花蛋]

duizendjarig eiHoe heet het?
Duizendjarige eieren, duizendjarig ei, century eggs, pidan 皮蛋, songhua dan 松花蛋

Wat is het?
Eendeneieren, enkele weken tot maanden ingepakt in een mengsel van leem, klei, as en rijstkaf, waardoor een reactie optreedt die het eiwit zwart-transparant kleurt en de dooier grijsgroen. De dooier blijft zacht en smaakt zilt-zoutig, het eiwit is neutraler van smaak. De zoutige gefermenteerde eieren blijven maandenlang goed.

Hoe te gebruiken?
Spoel de eieren onder stromend water af en pel ze. Direct te gebruiken, ze hoeven niet meer te worden gekookt. Snijd ze in acht tot twaalf stukken en eet ze als voorafje met (ingelegde) gember, of gebruik ze in blokjes of stukjes ter verwerking in gerechten als rijstepap of gestoomde eiercustard. In de koelkast bewaren, blijft lang goed. Leuk en interessant voorafje, altijd een conversation piece.

Wat is er te koop?


preserved duck eggsmerk: Kam Kee Foods 锦记食品 [Engeland]
verpakking: plastic eierdoos, geel etiket (420g)
etiket: Preserved Duck Eggs 糖心皮蛋
ingrediënten: eendeneieren, zout, kruiden
prijs: €5.99 voor 6 eieren


duizendjarige eierenmerk: merkloos
verpakking: losse eieren (of in eierdoos van 6)
etiket: geen
prijs: €4.95 voor 6 eieren


1000-year old eggsmerk:鸭艘 Yasou [China]
verpakking: eierdoos van 6 met eend met kapje op
etiket: 福建名牌 松花皮蛋
prijs: €5.95 voor 6 eieren


Welke heeft de voorkeur?
De eieren met bruine klei en rijstkaf aan de buitenkant zijn beter en ‘echter’ van smaak. Koop die als je ze ziet, ook al is het meer gedoe ze schoon te maken.

Meer weten?
Deze ‘duizendjarige’ eieren hebben een hoog griezelgehalte door hun donkere eiwit en halfzachte groengrijze dooier, maar zijn erg smakelijk. Ze zijn in Nederland jarenlang niet verkrijgbaar geweest, sinds 2007 weer wel. Eén soort heeft klei en rijstkaf aan de buitenkant en is soms alleen indiviueel verpakt in een plastic zakje en soms in een doosje; de andere soort heeft een gewone grijswitte eierschil en wordt standaard verkocht in een eierdoosje van 6. De meeste eieren komen niet meer uit China gewoon uit de EU, hoewel sommige eieren uit China toch via Duitsland naar Nederland geimporteerd worden.

Let op
Sommige eieren zijn niet zwart van kleur, maar ‘albino’s‘ die lichtbruinig zijn. Deze zijn geschikt om eten, maar niet zo sterk van smaak als de zwarte eieren.

oorspronkelijke post: 16 augustus 2008

11 thoughts on “Duizendjarige eieren [songhua dan 松花蛋]

  1. Ik heb ze geprobeerd, ondanks alle gruwelverhalen, want ik wil alles gegeten hebben… maar god wat vond ik ze verschrikkelijk.. 😦 de geur is zó penetrant, en de textuur van de dooier slijmerig verrot ammoniakkig… brrrrrr nooit weer!

  2. Gewoon vragen kwal met 1000 jarige eieren ze weten daar toch wel wat je bedoeld daarmee, wordt geserveerd op een klein schaaltje en is daar subliem.

  3. De duizendjarige eieren zijn ook heerlijk als koud voorgerecht met de zachte witte doufu (het gerecht heet pidan doufu).

Laat een reactie achter op Bryan Reactie annuleren

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.