Koningsoesterzwam [xingbao gu 杏鮑菇]
Hoe heet het?
Koningsoesterzwam, king oyster mushroom, reuzenoesterzwam, king trumpet mushroom, french horn mushroom, eringi エリンギ, eryngii, xingbao gu 杏鮑菇, ciqin gu 刺芹菇, noordchinese benaming jitui gu 鸡腿菇
Wat is het?
Stevige vlezige kweekpaddenstoel met lichtgekleurde steel en donkerbruine hoed. Doet qua kleurstelling aan eekhoortjesbrood (porcini) denken, maar behoort tot de familie van de oesterzwammen. De smaak is vlakker dan je verwacht, maar lekker paddestoelachtig: een fijne soort om in plakken of stukken te eten. Tijdens het bakken behoudt hij goed zijn vorm en stevigheid.
Hoe te gebruiken?
Snijd in lange plakken of stukken en roerbak met een beetje gember, knoflook en sojasaus. Of gewoon in een klont boter natuurlijk. Lekker in groenteschotels, soepen of als ingredient in de hotpot.
Wat is er te koop?

verpakking: vacuüm zak op versafdeling
etiket: Apricat Bao Mushroom [sic] 杏鮑菇
prijs: 1,75 (2 stuks)
Meer weten?
- Stap-voor-stap fotorecept : koningsoesterzwam in zoetzure saus. De paddestoelen worden in stukken gesneden, in een beslag gewenteld en met maizena bestoven. Dan gefrituurd en voorzien van zoet-zure saus.
Hier is het recept. Benodigde ingredienten:- 4 paddenstoelen, in stukken gesneden
- 2 eetlepels tomatenketchup
- 2 eetlepels rijstazijn
- 2 eetlepels suiker
- 1 eetlepel maizena
- 1 knoflookteentje
- 2 eetlepels water
- een beetje lenteui
Zo maak je het:
- 1. bestuif de paddestoelen met maizena
- 2. frituur ze in olie gaar tot ze goudbruin zien
- 3. laat ze uitlekken in een vergiet (of op keukenpapier)
- 4. doe wat olie terug in de wok en bak het knoflookteentje
- 5. het water erbij, dan de tomatenketchup, en vervolgens de azijn en de suiker
- 6. doe de stukken paddenstoel in de pan, bedek ze met de saus
- 7. kook de saus verder in tot het dikker is geworden
- 8. lenteuitjes erbij en opdienen.
- Voor als je van nog versere paddenstoelen houdt : je kunt online hele leuke groeibaaltjes kopen, waarmee je zelf verse koningsoesterzwammen kunt kweken en oogsten!
Deze heb ik rond de kerst op de markt kunnen kopen inderdaad zeer smakelijke paddestoel volgens de verkoper het beste wat er op paddestoel gebied te krijgen was.
Recent heb ik de Erymgii gegeten in een The Thelephone Bar (met restaurant kaart) in Silom, Bangkok.
De Eryngii waren in plakken gesneden en gebakken met veel (enigszins voorgestoomde) meegebakken knoflook schijfjes en op het laatst toegevoegde koriander en peterselie en een beetje vissaus (van krab of garnalen ) Heerlijk met simpele gekookte witte rijst. De Eryngii stond ook op de kaart als: * met curry / coconut *deep fried (tempura) * met gebakken garnalen * met roergebakken groenten * in pittige thai salad.
Ik ben deze paddenstoelen aan het kweken op stro. Na een eerste matige poging (stro te nat, en nachttemperatuur te laag) lijkt het nu goed te lukken. Het stro moet snel doorgroeien, anders komen er andere, concurrerende paddenstoelen. Zal later verslag doen wat de opbrengst was. Met een beetje geluk haal je de aanschafprijs er volgens mij dik uit. Spul besteld bij Homegreen. Fijn bedrijf!