Toko's

Voor een adreslijst van de grotere aziatische supermarkten en ook kleinere toko’s, ingedeeld per provincie & stad klik je bovenaan de site op “Toko’s“.

Ken je toko’s daar nog niet bij staan? Geef het door, dan plaatsen wij het in de lijst: mail tokowijzer

Alleen van de toko’s die we zelf bezochten, maakten we een kleine beschrijving of recensie, zodat je weet wat je er ongeveer kunt verwachten. Die vind je (in de rechterkolom) ingedeeld per stad.

12 thoughts on “Toko's

 1. Een drempel voor mij bij het bezoeken van toko’s is nog steeds het onberekenbare gedrag van het personeel. Er valt geen peil op te trekken, sommigen zijn vriendelijk en behulpzaam, anderen onvriendelijk en bot. Jonge medewerkers spreken meestal Nederlands, dat helpt bij vragen.

 2. En toch is dat ook aan het veranderen. Ik kom het in ieder geval steeds minder tegen, dat nurkse. Op een tijd komen dat het niet zo druk is helpt, maar wat nog het beste helpt: je van tevoren op de tokowijzer oriënteren zodat je precies weet wat je nodig hebt! 😉

 3. Je hebt gelijk om goed voorbereid zo’n toko in te gaan. De Chinese namen van producten op te schrijven helpt. Maar een beetje klantvriendelijkheid mag ook wel eens. Er waarom kunnen Chinezen die hier al tientallen wonen niet een paar woorden Nederlands leren?

 4. Misschien omdat Nederlands net zo buitenaards voor hun is als Chinees voor ons? Ik heb er 2,5 jaar gewoond en kan alleen tellen (en dus afdingen 😉 ) en zeggen hoe je linksaf, rechtsaf of rechtdoor moet……

  En verder is die Aziatische keuken zo ongelofelijk divers, als hier bij de appie de medewerkers al niet weten wat een stoofpeer is of een rettich, waarom zouden we dan verwachten dat de medewerkers in Aziatische supermarkten wel wandelende encyclopedieën zijn? (in Indische, Thaise, Chinese, Vietnamese, Japanse, Koreaanse en weet ik veel wat voor keukens)

  En echt, ik blijf erbij, de klantvriendelijkheid wordt met de dag beter. Ik ben laatst nog de hele winkel door meegesleept op zoek naar “nagari”: heen en weer, dit dan, dat dan, zus of zo? Ergens waar ik eerder vaak een simpel “nee, hebben we niet” te horen kreeg. En nee, ze weten niet dat ik van de Tokowijzer ben. 😉 Maar ik had de namen wel in ’t Chinees, Japans en karakters op een briefje staan.

 5. Dag Ulrik,
  Als Chinese, geboren in Nederland, moet ik even reageren op jouw opmerking over Chinezen die maar even een paar woorden Nederlands moeten leren. Wat Robin zegt klopt echt, het Nederlands is totaal buitenaards voor Chinezen. Niet alleen de grammatica is totaal anders, maar ze kunnen ook niet van de klank een woord herleiden, zoals je dat als Nederlander bijv. wel kan met een Westerse taal. Chinees is een heel andere taalgroep (met alle bijbehorende consequenties).
  Daarnaast zijn de meeste Chinezen (van de oudere generaties) hier naar toe gekomen als volwassenen en het is heel erg lastig en moeilijk om een volledig andere taal te leren als volwassene. Nog een andere reden is, dat Chinezen die hiernaartoe emigreerden, meteen aan het werk gingen/ gezet werden, om zo snel mogelijk voor hun familie te kunnen zorgen. Dit zorgt ervoor dat ze domweg geen tijd hebben om naar school te gaan. Eerst maar brood (lees: rijst) op de plank en de rest komt later wel, is de gedachte hierachter.
  Ik bedoel dit niet als kritiek naar jou toe, maar ik merk dat veel mensen er net zo over denken als jij. En het spijt me te zeggen, maar ik vind het erg kwetsend. Als ik kijk naar mijn eigen ouders, ze proberen zo hard om de taal te leren, te onthouden en te gebruiken, om dan vervolgens een ongeduldige reactie te krijgen van andere mensen die wel goed Nederlands spreken, dat moedigt ook niet aan!

 6. Ja klopt er lag van alles op mee neem dimsum gebied ook kwal en varkenspootjes en kippenpootjes enzo.
  Een leuk chinatown en heerlijk gedimsumd bij Tai wu en Chinatown fastfood,kom er binnenkort eens terug.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.