Gember [jiang 姜]

gemberHoe heet het?
Gember, gemberwortel, djahé, ginger, jiang

Wat is het?
De wortel van de gemberplant, een knolachtige wortel met ‘vinger’vertakkingen, goudgeel van binnen met een lichtbruine schil. Gember heeft een zeer specifieke, scherpe, aromatische smaak: fris, geurig, citrusachtig. Een van de belangrijkste ingrediënten in de Chinese keuken, bijna altijd in combinatie met knoflook en lenteuitjes. Gember kan lang bewaard worden, droogt dan weliswaar een beetje uit maar blijft lang in of buiten de koelkast goed.

Hoe te gebruiken?
Als klein stukje in stoofpotten of suddergerechten; als schijfjes of plakjes in grovere roerbakgerechten; als dunne julienne (si) in roerbakgerechten of in sausjes. Of in minidobbelsteentjes. Gember is ook makkelijk met een fijne kaasrasp te raspen als je weinig nodig hebt. Rauw eten is goed tegen keelpijn; of oplossen in heet water en drinken.

Wat is er te koop?


gingermerk: nvt [land van herkomst?]
verpakking: zelf sticker erop plakken
etiket: met prijsje
prijs: € 2,75 (kilo)


Meer weten?

  • In Japan is ingelegde gember (gari) een van de musts bij sushi
  • De in Nederland al jarenlang bekende gemberbolletjes op siroop zijn niet als gewone gember te gebruiken, daarvoor zijn ze te kleverig en te zoet.
  • Buiten de koelkast droogt gember uit, maar kan dan nog steeds in stoofpotten meesudderen.

5 thoughts on “Gember [jiang 姜]

  1. Ik heb in het voorjaar wat uitlopende gember gepoot in een terraspot. Prachtige stengels gekregen. Nu oogst ik mijn eigen verse gember. Heerlijk sappig.

    PS. Ik weet niet of de plant winterhard is. Voor de zekerheid zal ik wat maatregelen treffen om bevriezing te voorkomen.

  2. Bewaren kan ook goed in sherry, doe ik al jaren! Gember schillen, malen met de pureer machine en in een jampot overdadig overgieten met sherry.

    Veel kookplezier!
    AW

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.