Gedroogde sinaasappelschil [chenpi 陈皮]

gedroogde sinaasappelschil Hoe heet het?
Gedroogde sinaasappelschil, dried orange peel, tangerine peel, tangerineschil, chenpi 陈皮

Wat is het?
De gedroogde schil van mandarijnen die over de jaren een diepe smaak aanneemt. De schillen smaken kruidig en zoutig, en worden ongeweekt in stoofschotels, en na te zijn geweekt gebruikt in roerbakgerechten. Onmisbaar voor het gerecht ‘rundvlees met sinaasappelschil’ en varianten daarop.

Hoe te gebruiken?
Doe de sinaasappelschillen ongeweekt in stoofschotels, bijvoorbeeld in combinatie met steranijs, gember, kaneel en sichuanpeper. Voor roerbakschotels: week de sinaasappelschillen gedurende minstens 30 minuten in warm water tot ze zacht zijn. Eventueel harde stukjes verwijderen en in kleinere stukjes snijden. De sinaasappelschil geeft een lekkere smaak aan gerechten en neemt zelf ook smaken op; heerlijk met mildsmakende pepers.

Wat is er te koop?
De sinaasappelschillen blijven eindeloos lang goed. Toch kan de smaak wrang of bitter smaken, uit een pakje zijn ze niet perse lekkerder dan zelfgedroogde mandarijnenschillen. Ik twijfel nog of het gedoe van zelf mandarijnenschillen drogen opweegt tegen de mindere smaak van het pakjesproduct.


orange peel chenpimerk: Golden Lily 金百合 China
verpakking: plastic zak (227g)
etiket: Dried Fruit Peel; Gedroogde Sinaasappelschil 陈皮 [close-up]
ingrediënten: sinaasappelschil (geen informatie)
prijs: €0,70


Meer weten?

  • De prijs van decennialang bewaarde chenpi kan behoorlijk oplopen. Door de lange bewaartijd krijgt de schil extra smaakdiepte, die door de Chinezen bijzonder wordt gewaardeerd.
  • Hieronder: foto van ‘Beef with Orange Peel’, 陈皮牛肉.

7 thoughts on “Gedroogde sinaasappelschil [chenpi 陈皮]

  1. Is dit te gebruiken als vervanging voor een verse sinaasappelschil zoals bv. in soy-chicken. Als ik de beschrijving lees vrees ik van niet. Dat leek me nl handig toen ik het kocht. MAar ik zal eens chen pi niu rou gaan maken.

  2. Nah, verse sinaasappelschil is juist de vervanging van gedroogde sinaasappelschil! 🙂
    Ik kan me zo gauw ook geen Chinees recept voor de geest halen waar verse sinaasappel- of mandarijnenschil in gaat. Zal wel weer iets met umami te maken hebben. Of ik kan me vergissen natuurlijk.

  3. Ik heb zelf sinaasappel- en mandarijnschil gedroogd. Dat gaat zo:

    Leg de schil plat met de witte kant naar boven en snijd met een scherp mesje zo veel mogelijk wit weg. Per vrucht kan je ongeveer 16 stukjes maken. Rijg een sterke draad, b.v. knoopsgatgaren, door het midden van de schilletjes en hang dan horizontaal voor een zonnig raam. De draad kan je makkelijk met een stukje plakband aan de zijkanten vastplakken. Zorg ervoor dat tussen ieder stukje wat ruimte is. Na een paar dagen zijn de schilletjes uitgedroogd. Bewaar in een goed-sluitende glazen pot.

  4. Pingback: Noodlesoup with beef and radish | Yi Kookt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.