Over de Tokowijzer

wat is de Tokowijzer?
Je weg vinden in de Chinese winkel of Aziatische toko is niet altijd makkelijk. Deze Tokowijzer wil hierbij helpen. De Tokowijzer beschrijft allerlei Chinese, Japanse, Koreaanse en Thaise of Indonesische ingredienten met een foto erbij en de verschillende merken die er in toko’s in Nederland te koop zijn.

De Tokowijzer bespreekt allerlei producten, bijvoorbeeld sojasaus, chilibonensaus, Shaoxing rijstwijn, diepvries-dumplings, groentes, vreemde ingrediënten en heel veel andere dingen. Natuurlijk verrichten wij vergelijkend warenonderzoek op vaak aangeschafte producten: wat is bijvoorbeeld de beste Chinese azijn? Maken de verschillende dumplings nou echt uit? En wat bedoelen ze nou met sweet bean paste?

Voor het gemak zijn alle producten ingedeeld in categorieen, is er een aparte (nog steeds groeiende) lijst van toko’s en is er een bladzijde waar je op de plaatjes kunt klikken als je naar iets op zoek bent.

foto: Theor Verplanckewie is de Tokowijzer?
Foodie Alice de Jong (‘kattebelletje‘, in het dagelijks leven werkzaam op de East Asian Library, Universiteit Leiden) spreekt en schrijft vloeiend Chinees, heeft jarenlang rondgezworven in China waar zij vooral héél veel heeft geproefd en gegeten, en heeft na terugkomst zoveel mogelijk proberen na te koken in een Nederlandse thuiskeuken. Chinese etiketten lezen is na de studie Chinees geen probleem, hete pepers eten lukt prima na reizen door Sichuan, en noedels en dumplings nemen een bijzonder plekje in. Het liefst in de maag uiteraard.

Kom mee naar de toko
Kom mee op deze zoektocht – er is ook vast een Chinese toko bij jou in de buurt! Natuurlijk kan je altijd iets vragen via het commentaarveld of via info@tokowijzer.nl, er zijn genoeg mensen om antwoord te geven, en anders zoekt het tokowijzerteam het voor je uit. Tips voor ingrediënten of nieuwe toko’s zijn ook meer dan welkom!

… Tokowijzer: wegwijs in de toko!

Alle inhoud, foto’s en teksten op deze website :
© Tokowijzer | Alice de Jong : 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014
Het is uitdrukkelijk niet toegestaan zonder toestemming enige inhoud van de Tokowijzer (teksten of foto's) in wat voor vorm dan ook over te nemen.
De Tokowijzer wordt niet betaald door een winkel of een organisatie, Tokowijzer is 100% onafhankelijk

foto Alice: © Theor Verplancke, 2011

Over deze advertenties

30 thoughts on “Over de Tokowijzer

  1. Lieve Kattebelletje, lieve (mystieke) Kok Robin,
    Jammer dat jullie uit elkaar gaan, of ook niet, ik weet het niet. De tokowijzer is voor mij inmiddels een vaste plaat op internet (kookkeuken) en nu komt er weer een site bij. Ik denk niet dat we er op achteruit gaan maar vind het toch een beetje jammer.
    Ik ga jullie blogs/ sites zo wie zo beiden volgen.
    Van mijn kant natuurlijk respect, een dikke zoen voor jullie beiden.

    Remi

  2. Ik was lang niet op de site geweest, wat is hij prachtig geworden. Ben ook zeer onder de indruk van de kwaliteit van de foto’s. Het water loopt me in de mond, ga dit weekend gauw weer eens naar de toko.

  3. Hallo,
    Uw website is interessant maar ik begrijp niet dat na de tv uitzending van Wouter Klootwijk, De Wilde Keuken, u de authentiek gewalste mie van Tai Ming niet in uw website te vinden is!!! Kijkt u eens op http://www.taiming.nl of op http://www.wildekeuken.nl Deze unieke mie wordt notabene in Nederland gemaakt en wordt al decennialang aanbevolen door Chinese topkoks en culinaire journalisten. Hoe kan het dat u dit product niet kent???? Met vr.gr. Sandra

  4. Ik denk dat je ze beter zelf een email kunt sturen, ze zullen wel druk zijn met alle bestellingen in de webshop. Zelf heb ik afgelopen vrijdag mijn bestelling ontvangen, een compleet receptpakket met alle benodigdheden voor een heerlijk gerecht. Heb het zaterdag meteen gemaakt en het was echt heel lekker. Ze hebben er meerdere op hun website staan, echt een aanrader. Ook is het wel handig dat ze een receptenpagina hebben waarbij je ook de benodigdheden direct kunt bestellen. Je kunt de Tai Ming Chinese Wokmie trouwens ook bij de Jumbo en de Dirk kopen.

  5. Wat een leuke site heb je gemaakt!! Zeer informatief! Ga zo door! ik heb de toko zelf ook al een tijdje ontdekt. Ik woon in Amsterdam en kwam er achter dat ik op nog geen 100meter van mijn huis een geweldige toko heb zitten! Ideaal! :) (toko Otie op de Vespuccistraat)
    Daar hebben ze ook heel veel beauty-producten die wellicht ook erg geinig zijn en de moeite waard van het kijken alleen al..
    Woon je toevallig ook in Amsterdam? Wellicht heb je dan nog Amsterdamse Toko-tips voor me.. Zou leuk zijn!
    Vanavond ga ik lekker thais maken: glasnoedels met garnalen en veeeeel heerlijkheden van de toko!

    groetjes Loes

    • Ja toko’s zijn heel leuk om in rond te snuffelen, ze hebben zo veel verschillende dingen! Ik woon zelf niet in Amsterdam (meer) maar je kunt allerlei toko’s in Amsterdam hier vinden: toko’s Amsterdam, een groot gedeelte ervan is op Tokowijzer apart besproken, zoals bijvoorbeeld Toko Dun Yong of Oriental Nieuwmarkt. Die zijn allemaal in de buurt van de Nieuwmarkt. Roppongi op de Rozengracht heeft een leuk Japans winkeltje, daar ga ik binnenkort ook eens kijken.

  6. Ik woon wel in A’dam en doe zelf eens in de zoveel tijd een rondje Nieuwmarkt, want dat is makkelijk te bereiken met OV. Ik beperk me dan meestal tot de Oriental, Wah Nam Hong en Dun Yong. Als ik niet teveel nodig heb, ga ik maar naar 1 van de 3. Ik kan daar eigenlijk alles wel vinden wat ik nodig heb.
    Voor bulkvoorraden (zak met jaarvoorraad rijst bv) ga ik naar het industrieterrein daar bij de Makro en mag meneer Sandra als pakezel en chauffeur spelen.
    Ik ga alleen richting Nieuwmarkt als ik daar vandaan echt specifieke dingen nodig heb, dus niet voor dingen als gewone verse kruiden of een blik kokosmelk.

  7. Hoi Kattebelletje,
    Geweldige site.
    Ik heb de toko vooral ontdekt door het zoeken naar Glutenvrije producten voor mijn zoontje. Ik heb zo de rijstekoekjes (Want-Want) ontdekt en de noedels/mie zonder gluten.
    Weet je of er nog meer koekjes/snackjes zijn die in de Toko glutenvrij zijn?

  8. hoi alice, ik ben je mailadres kwijt en wil je voor iets leuks voor delicious. wat vragen, hoop dat je mijn gegevens nog hebt? dank groetjes Merijn

  9. Pingback: Chinese kool (zuurkool, zoute kool, gefermenteerde paksoi?!, ik weet het niet…). | Ministerie van Eten en Drinken

  10. Hallo,
    Ik ben al enige tijd op zoek naar de Bami die wij Nederlanders krijgen als wij wat bestellen bij de bekende afhaal chinees hier in Nederland. Verschillende toko’s geweest en Chinese groothandels maar helaas. Bij onze lokale afhaal chinezen willen ze daar geen antwoord op geven, logisch.
    Kan iemand mij verder helpen?
    welke kruiden of sausen er daarin gebruikt worden?

  11. Rob,
    Natuurlijk een beetje afhankelijk van waar je woont en of er een behoorlijke Chinese Supermarkt in de buurt zit (met een goed assortiment).
    Antwoord op je vraag: gewone tarwe noedels moet je hebben. Bij de Chinees makkelijk te herkennen aan een groot verpakking en een lage prijs.

    Voor de kruiderij en ingrediënten ben je ook hier weer op het juiste adres. en voor wat receptjes kun je ook hier (http://www.azieindewok.nl/mie.html) kijken.

    Groet

    Remi

  12. Beste makers van de Tokowijzer,

    ik kwam jullie site tegen bij de voorbereiding van een cursusavond van mijn nog hele kleine bedrijfje “Koken met Wieger” . Ik heb er veel aan gehad en wilde dat ik de site eerder had gevonden; dan had ik niet naar asem gevraagd, terwijl ik al tamarinde had!

    ik heb jullie site doorgegeven via facebook en doe dat zo ook nog via mijn eigen site!

    Bedankt en vriendelijke groeten,

    Wieger Arts

    • wieger vanuit indonesie succes met je kleine bedrijfje…. leuk je reactie op asem en tamarinde.. ik heb het zelf ook nog vaak hier,, jahe- laos, ketumbar,djinten, gember,daun jeruk purut.. sereh.. als je er wat handig in gaat worden merk je vanzelf dat het best te leren valt…………. ik leer nog graag, dan heb ik nog wat uit te proberen!! anders gaat het zo saai worden .;-))

  13. Hi, leuk Internetinfo over de asiatische keukenwereld. Heb mijn asiatische kookschool in Keulen al 16 jaar en maak voor de lessen steeds een warenkunde. Ik heb zelfs hier nog wat van je geleerd. Hou je kwaliteid steeds zo hoog. Ik kom graag op je site en doe dan de puntjes op de i.
    Een mooie kerst gewenst en het beste voor 2014.
    Jerry Aoijs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s