Maancake & Jasmijn

Maancake & Jasmijn. 100 geheime recepten van Chinese moeders, 2017.

Dit boek is het Chinese vervolg op het succesvolle ‘Melk en Dadels‘, wat ging over Marokkaanse moeders in Nederland en hun ‘geheime’ recepten. Een heel leuke opvolger, omdat er in Nederland over de Chinese gemeenschap nog niet eerder een dergelijk boek gemaakt is, en de Chinezen als groep vaak onderbelicht blijven. Samenstellers Julie Ng en Maria Lam, beiden van Chinese afkomst, kozen twintig families en interviewden moeders en dochters over koken, eten en favoriete recepten. Het resultaat is een heel leuk en gevarieerd boek met lekkere recepten uit alle delen van China.

De geinterviewden bestaan uit moeders van de eerste generatie – degenen die vanuit China | Hongkong | Taiwan naar Nederland emigreerden, en de tweede generatie : degenen die hier zijn geboren of die als gezinslid op jonge leeftijd meeverhuisden naar Nederland. De moeders (soms ook wel vaders) vertellen over de emigratie vanuit hun geboortestreek en de gerechten die zij leerden koken, en de en de dochters (soms ook wel zonen) praten over welk eten zij het meest associeren met ‘thuis’. Een groot deel van geinterviewden heeft ervaring in de Chin.Ind. restaurants, maar de uitgekozen recepten zijn meestal niet wat er in de restaurants werd gekookt, maar echt recepten voor thuis met familie. Makkelijke recepten maar ook feesteten.

In dit boek, geillustreerd met vele prachtige foto’s, vind je thuisrecepten voor gestoomde vis, gebakken kippenvleugeltjes, verse noedels, wontons, dumplings, stoofpotten en groentegerechten. Maar ook ingewikkelder zoetigheden, zoals het recept voor de VIP-cakerol van thee-expert Amanda Yiu van Formocha, en het winnende toetjesrecept van topkok Evelyne Wu bij het Wereldkampioenschappen Chinees koken in Rotterdam staan in het boek.

De maancakes (mooncakes) uit de titel staan er ook in, al zullen Chinezen die eerder kopen in de toko of Chinese bakkerij dan die zelf te maken.

Er zijn grote verschillen in het boek: moeders in de leeftijd van 79 tot 37, en kinderen in de leeftijd van 57 tot 5; ook worden zoons geinterviewd in plaats van dochters, en lopen sommige generaties door elkaar. Maar deze grote varieteit geeft het boek juist zijn charme, omdat iedereen andere herinneringen heeft, en de verhalen plus de gerechten van iedereen allemaal even bijzonder en smakelijk zijn.
[april 2018]

[dit boek is in het Nederlands]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.