Pandan [banlan ye 斑兰叶]

PandanbladHoe heet het?
Pandan, pandan blad, pandanus leaves, daun pandan, steltpalm, schroefpalm, screwpine leaves, banlan ye 斑兰叶

Wat is het?
Pandan zijn lange puntige smalle bladeren van een palmsoort, die onder andere groeit in de Philippijnen, Sri Lanka en Indonesie. De lange puntige bladeren, die wel 50 centimeter lang kunnen worden, geven een heel geurig aroma af aan zowel zoete als hartige gerechten. In Indonesie wordt er regelmatig een pandanblaadje meegekookt in de rijst voor de lekkere smaak.

Hoe te gebruiken?
De bladeren meestoven in curries of kokosmelk; een knoopje erin en op de rijst; of wikkelen rond vlees of vis en dat frituren of roosteren. Het pandanblad wordt, net als bijvoorbeeld laurier bij ons, niet opgegeten. Uit pandan wordt ook een groene essence gedestilleerd die gebak of puddingen een bijzonder aroma geeft.

Wat is er te koop?


Pandan leafmerk: Excel fruit [Thailand]
verpakking: plastic verpakking in versvak
etiket: Pandangleaf Big, Duftblätter klein
ingrediënten: pandan blad
prijs: € 1,20 (100 gram)


Pandan leafmerk: Thai Lee Agriculture [Thailand]
verpakking: plastic verpakking in de diepvries
etiket: Frozen pandan leaves
ingrediënten: pandanblad
prijs: € 1,50 (100 gram)


Meer weten?

  • Hier een reeks foto’s van de pandan waar je de knalgroene slierterige bladeren goed kunt zien zitten
  • Van pandanblad wordt ook een knalgroen extract gewonnen dat wordt gebruikt om cakes en gebak mee te kleuren – en op smaak te brengen. Helaas zijn in de toko’s vooral de chemische variant te koop
  • Recept (Engels): kip gerold in pandanblad
  • Sinds 2014 is pandan in een kleine versie als kruidenplantje in de toko te koop, zie tropische kruidenplantjes

1 thoughts on “Pandan [banlan ye 斑兰叶]

Geef een reactie op Ans Sillen Reactie annuleren

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.