Kookboeken

Wil je ook zelf aan de slag? En kan je daarbij wel wat hulp gebruiken? Tokowijzer heeft de lievelingskookboeken op een rijtje gezet. De kookboeken waar je heerlijk in kunt lezen of fijn uit kunt koken.

Tokowijzer beveelt de volgende kookboeken aan:
sichuan cookery; the revolutionary cookbook; shark’s fin and sichuan pepper; mastering the art of chinese cooking; culinaria China; China modern; the breath of a wok; Chinese home style cooking; itadakimasu; het wagamama kookboek; boekoe kita; mijn China; 50 curries uit India; serendip

Sichuan Cookery Fuchsia Dunlop. Sichuan cookery (2001)
Het eerste, nu al klassiek geworden kookboek over de Sichuan-keuken van Fuchsia Dunlop, die in China in de jaren ’90 aan het Sichuan Culinary Institute in Chengdu een koksopleiding volgde. Grondige en uitstekende inleiding in de Chinese keuken. Recepten zijn zeer authentiek en duidelijk, zonder concessies te doen aan de smaak. [taal van het boek: Engels]
Let op! Het boek ‘Land of Plenty‘ van Fuchsia Dunlop is precies hetzelfde boek als Sichuan Cookery, maar dan een Amerikaanse uitgave met Amerikaanse maten (cups, fluid ounces etc.).

Revolutionary Chinese Cookbook Fuchsia Dunlop. Revolutionary Chinese Cookbook (2007)
Dit kookboek kwam enkele jaren uit na het eerste kookboek van Dunlop in 2001 en gaat in op de keuken van Hunan, in het midden van China. De keuken van Hunan is onbekender, maar minstens zo sprekend van smaak als die van Sichuan. Op haar bekende grondige wijze gaat Dunlop in op allerlei kooktechnieken en geeft een paar fijne recepten, onder andere die van Chairman Mao’s pork. [taal van het boek: Engels]

Shark's Fin and Sichuan Pepper Fuchsia Dunlop. Shark’s Fin and Sichuan Pepper (2009)
Dit meest recente boek van Dunlop is niet zozeer een receptenboek, maar Dunlops autobiografie van haar jaren in China en daarna. Beschouwingen over de Chinese keuken, de Chinese manier van eten en hoe een Westers meisje tussen Chinese studenten leert koken. Biedt achtergrondinformatie over Dunlops studietijd in Chengdu, haar reizen door China en haar research voor haar boek over Hunan ten tijde van de SARS-epidemie. [taal van het boek: Engels]

Mastering the Art of Chinese Cooking Eileen Yin-Fei Lo. Mastering the Art of Chinese Cooking (2010)
Dit grote zware boek van de van oorsprong Cantonese Eileen Yin-Fei Lo is werkelijk een fantastisch standaardwerk. Het neemt je heel rustig stap voor stap de Chinese keuken in, alsof je een van de deelnemers bent aan Lo’s kookcursussen. Beginnend bij de eenvoudige basiskeuken komen er ieder hoofdstuk nieuwe technieken en nieuwe ingredienten aan bod.
Duidelijke uitleg, prachtige foto’s en zeer authentieke recepten, om van te watertanden … en gelijk te gaan koken. [taal van het boek: Engels]

culinaria China Culinaria China (2009)
Groot en kleurrijk boek uit de (Duitse) ‘Culinaria’ serie, die al een hele reeks heeft uitgegeven van verschillende landen, zoals Spanje, Rusland en Italie. Culinaria China bespreekt de gehele Volksrepubliek China per provincie gerangschikt en geeft informatie en sfeerfoto’s van landschappen en steden, maar vooral heel veel eetfoto’s. Lokale recepten worden afgewisseld met streekgerechten en restaurantetiquette. Enige minpunt van het boek is dat de receptfoto’s waarschijnlijk door het Duitse productieteam zijn gemaakt, want die ogen soms amateuristisch.
[taal van het boek bij Bol.com: Engels, in de boekwinkels is Nederlandse versie beschikbaar]

China Modern Ching-he Huang. CHINA modern (2006)
Eerste boek van Ching-he Huang, het Chinese meisje van de gelijknamige BBC kookserie ‘China modern’ die overal met haar wok verschijnt om snel Chinees te gaan koken. Chings missie is om iedereen aan het wokken te krijgen en niet al te moeilijk te doen over ingredienten. Recepten zijn kort en goed uitvoerbaar, maar wel meer fusion dan authentiek Chinees. Ching combineert niet alleen oost met west, maar ook oost met oost (bijvoorbeeld mix van Chinees en Thais). Het boek is heel vlot geschreven en erg laagdrempelig.
[taal van het boek : engels, de Nederlandse versie is alleen nog in de ramsj verkrijgbaar]

Breath of a Wok Grace Young. The Breath of a Wok (2004)
Grace Young heeft met haar ‘Breath of a Wok’, wat slaat op de geur, smaak of ‘spirit’ (气 qi) die een echte traditionele Chinese wok meegeeft, een leuk boek geschreven met achtergronden over het belangrijkste kookinstrument van de Chinese keuken. In haar zoektocht naar de ideale wok vertelt ze hoe je met teflonpannen nooit hetzelfde effect bereikt als met plaatstaal, tussendoor staan er heel veel leuke en authentieke homestyle recepten uit Youngs familiekring, en recepten en interviews met bekende Amerikaanse Chinese koks als Florence Lin en Martin Yan, en schrijfster Amy Tan. [taal van het boek : Engels]

Chinese home style cooking Chinese Home-Style Cooking
Hoewel Chinese Home Style Cooking duidelijk een uit het Chinees vertaald boek is waarin veel als bekend wordt verondersteld, is het toch een heel leuk kookboek met veel eenvoudige en toegankelijke recepten. Bij ieder gerecht is een korte beschrijving van de bereiding en een mooie duidelijke kleurenfoto van het eindresultaat. Zoals de titel al aangeeft, veel home style gerechten (zoals de klassieker tomaat met ei): eenvoudige roerbakgerechten, noedels, dumplings, tofugerechten en soepen. Ook suggesties voor menu’s. [taal van het boek: Engels]

 
Itadakimasu
Itadakimasu Fumi Dehnst (2008)
Leuk en smakelijk kookboekje over de thuiskeuken van Japan, geschreven Fumi Dehnst, die van Duits-Japanse afkomst is. Heldere indeling in rijst, vlees, vis, groente, salade, noedels, tofu ei en zoete gerechten; extra aandacht voor snijtechnieken, de samenstelling van een maaltijd, verklarende ingredientenlijst en de bentobox. Alle classics staan erin: Japanse curry, chicken teriyaki, chawan mushi, okonomiyaki, ramen, misosoep… Veel groentegerechten met eenvoudige dressing of gestoofd; koude salades, ook simpele Japanse noedelgerechten. Verrassende thuisvariaties van sushi, zoals een sushi’taart’, zelfgerolde hoorntjes, of alle gerechten van sushi bovenop een kommetje sushirijst. Door de duidelijke foto’s bij ieder gerecht ziet het er allemaal heel toegankelijk uit, een bezoekje aan de toko en je kunt beginnen! Itadakimasu! [taal van het boek: Nederlands]

 
Wagamama
Hugo Arnold. Het Wagamama Kookboek (2008)
Wie heeft gegeten in Wagamama Amsterdam of Wagamama Groningen kan met dit boek zonder enige problemen de beroemde noedelgerechten zelf thuis klaarmaken. De trendy Japans-georienteerde keten Wagamama, opgezet in de jaren ‘90 in Londen, staat voor strakke, frisse en snelle Aziatische gerechten, met als basis noedels, rijst en dumplings. In dit mooi vormgegeven boek worden 130 van Wagamama’s beproefde recepten op duidelijke manier beschreven; met enkele basisrecepten voor bouillon en sauzen kan je zelf aan de slag. Of het nu gaat om ramen, dashibouillon, yakitori, gyoza of simpele gebakken rijst (cha han): in dit boek staan veel smakelijke gerechten. Soms Japans, soms meer Chinees, en soms met een Thaise twist van kokos en limoen. Zowel kleine gerechtjes en snacks, kip, vis, vlees, groentes en salades, met ook aandacht voor desserts en smoothies. Je krijgt gelijk zin om aan een lange tafel met veel vrienden noedels met allerlei leuke bijgerechtjes te gaan eten. [taal van het boek: Nederlands]

 
Boekoe Kita
Mirjam van der Rijst, Harold Pereira & Ingmar Niezen. Boekoe Kita (2010)
Het is niet voor niets dat Boekoe Kita, ‘ons boek’, een van de genomineerden was van het Kookboek van het Jaar 2010 en een van de winnaars van het Lintje van de Boekverkoper 2011, want wat is dit een prachtig mooi boek. Oogstrelende foto’s en hartverwarmende verhalen en recepten, overgeleverd uit de Indische gemeenschap. In de totaal elf hoofdstukken staat telkens iemand anders centraal met zijn of haar achtergrond en recepten, zonder dat het opdringerig, langdradig of sentimenteel wordt. Zelf sambal oelek maken, roedjak, seroendeng of rempejek? Dat is makkelijk met dit boek. Echt goeie sate, babi ketjap, pepesan (hete vis in bananenblad), sajoer of rendang? Je vindt het zo. Het knappe van Boekoe Kita is dat er niets teveel instaat, en dat alles wat er in staat, echt helemaal klopt. Je kan de liefde voor het samenzijn en samen koken en eten voelen, en de ketjap en de kruiden bijna van de foto’s af ruiken. Petje af als je na het lezen van dit boek rustig op de bank blijft zitten, want ik ben al op weg naar de toko.
[taal van het boek: Nederlands]

 
Kylie Kwong Mijn China
Kylie Kwong. Mijn China: een culinaire rondreis (2010)
De in Nederland tamelijk onbekende Australische tv-kok en kookboekenschrijfster Kylie Kwong heeft haar roots in China: ze stamt af van de grootste Chinese immigrantenfamilie in Australie. Kwong, die al jaren een succesvol biologisch Chinees restaurant in Sydney runt, heeft een groot dik boek geschreven met prachtige foto’s over het geboorteland van haar voorouders. Enthousiast beschrijft Kwong haar lange en kleurrijke reis door China en Tibet, waar haar voornaamste invalshoek natuurlijk de Chinese keuken is. In iedere stad of streek struint Kwong over markten en bezoekt ze restaurants, waar ze vaak plaatsneemt achter een wok om met haar net gekochte ingredienten te gaan koken. De reisbeschrijvingen zijn leuk om te lezen en de foto’s zijn prachtig, al staat Kylie er best wel vaak op ;-)
De recepten zijn goed geschreven en puur, met de nadruk op veel verse groente, vaak in onverwacht smakelijke combinaties: lotuswortel met shiitake en wortel, of gestoofde sojabonen met steranijs. Ook verrassende koude salades, soms met een Australische fusiontwist, en eenvoudig te maken roerbakschotels. Reiskriebels en ook zeker kookkriebels opwekkend boek! [taal van het boek: Nederlands]

 
Camellia Panjabi 50 Curries uit India
Camillia Panjabi. 50 Curries uit India (2010)
Dit is zo’n kookboekje dat je in de winkel zou kunnen doorbladeren en denken tja, weer een Indiaas kookboek. Maar dan heb je toch wel iets gemist. De van oorsprong Indiase Camillia Panjabi is culinair adviseur in Londen en heeft maar liefst zes restaurants onder haar hoede, waarvan er een een Michelinster heeft gekregen. In dit ogenschijnlijk simpele boek geeft Panjabi een uitstekende uitleg over de verschillende curries (‘saus’) in India, die per regio sterk verschillen. Ze vertelt dat er in de Indiase restaurants in het Westen vaak maar gekookt wordt uit een bepaalde streek in India (de Punjab), terwijl er een grote verscheidenheid aan regionale bereidingswijzen bestaan.
Panjabi is er in geslaagd recepten van regionale koks los te peuteren, die ze gebruikt in haar 50 zeer authentiek aandoende recepten. Voorin het boek uitgebreide beschrijving van de kookkunst van India, ingredienten en bereidingswijzen; Camellia gaat in op het achterliggende filosofie van de curry, waardoor de Indiase keuken enorm wordt verhelderd. Achterin het boek maaltijdplanning en menusuggesties. Van ieder recept een prachtige foto. Inspirerend boekje om vaak naar terug te keren om te bladeren of recepten uit te maken, ook chutneys, naan en chapati’s staan erin. [taal van het boek: Nederlands]

 
Peter Kuruvita Serendip
Peter Kuruvita. Serendip (2010)
De Sri-Lankaanse keuken is veel minder bekend dan de Indiase keuken, maar met dit boek bewijst de Australische chef Peter Kuruvita dat deze keuken veel meer aandacht verdient. In dit prachtige werk vol oogstrelende foto’s bespreekt Kuruvita de curry’s en andere gerechten uit dit Aziatische land. Het boek is prachtig geillustreerd en staat vol leuke en interessante anecdotes en beschrijvingen, bijvoorbeeld van de tocht die de familie Kuruvita (Srilankese vader, Oostenrijkse moeder, 3 kinderen) ondernam met een minibus van Londen overland naar Sri Lanka.
Kuruvita bespreekt verschillende kerriepoeders (voor vlees, vis, groente) en een paar lekkere sambals en chutneys, en heeft een groot deel van ‘Serendip’ (de oude naam voor Sri Lanka) ingeruimd voor de keuken van zijn grootmoeder. Veel viscurry’s en vegetarische curry’s (gemaakt met bijvoorbeeld kousenband, groene mango, cashews ed.); dals, en aparte snacks als kleefrijst met kokos of ananas met spicy dip, en dranken met als basis tamarinde of koriander. Besproken wordt de specialiteit van Sri Lanka, de zogenaamde ‘hopper’: een bros pannekoekje van rijstmeel en eiwit in de vorm van een kommetje, gegeten als snack of ontbijt. Recepten voor bruidstaart en allerlei lekkernijen met kokos en palmsuiker bieden genoeg zoete inspiratie. Serendip geeft ook recepten voor brood en ander gebak. Het boek sluit af met de beproefde recepten van de inmiddels overleden Kuruvita senior.
Hoewel Kuruvita soms recepten geeft met hier onbekende en onverkrijgbare ingredienten, is Serendip een werkelijk prachtig en inspirerend boek om deze minder bekende Aziatische keuken mee te leren kennen. [taal van het boek: Nederlands]

Alle bovenstaande kookboeken staan hier gewoon in de kast, dus als je iets wilt weten over handzaamheid, de dikte van het boek, de illustraties of plaatjes of wat dan ook, je kan altijd reageren!

Chinese kookboeken

pianoles Amsterdam

About these ads

21 thoughts on “Kookboeken

  1. Hoi Alice, ik heb de nodige Engelstalige kookboeken die je hier noemt aangeschaft. Echter niet via amazon.com, maar via amazon.co.uk, wat in de meeste gevallen goedkoper is (in alle gevallen goedkoper dan bol.com). Als je voor meer dan £25 (€ 28,34) aan boeken bestelt, dan worden er geen verzendkosten in rekening gebracht.

  2. Hoi Rob, dankjewel voor je tip. Laatst heb ik ook ontdekt dat er bij Amazon DE (Duitsland) ook het een en ander aan Engelse kookboeken te vinden, daar zijn de verzendkosten ook gratis!

  3. Nog 1 toevoeging: ik heb per ongeluk zowel ‘Sichuan Cookery’ (amazon.co.uk) als ‘Land of Plenty’ (amazon.com) van Fuchsia Dunlop aangeschaft. Het is qua recepten exact hetzelfde boek, echter de maatvoering in ‘Land of Plenty’ is Amerikaans, terwijl ‘Sichuan Cookery’ rekent in grammen e.d. Deze versie van Fuchsia Dunlop’s ‘The Revolutionary Chinese Cookbook’ (http://www.amazon.co.uk/Revolutionary-Chinese-Cookbook-Fuchsia-Dunlop/dp/0091904838/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=books&qid=1305971850&sr=8-1) hanteert naast OZ in ieder geval grammen en centimeters, zodat je niet hoeft om te rekenen. Goed om te weten wat mij betreft.

  4. Het Wagamama Kookboek is deze week (6 t/m 12 juni 2011) voor 7 euro 90 in de aanbieding bij Selexyz (normale prijs ca. 20 euro). Ik zou zeggen: doen! Groet, Rob

  5. Rijstvellen zijn meer voor de Vietnamese keuken, dus die vind je niet zo snel in bovenstaande kookboeken, in Ching-de Huang heb je nog het meeste kans? (loopt naar kast en checkt boek – p. 113 ‘Vietnamese rijstrolletjes’) Op het web kun je ook wel het een en ander vinden.

  6. Kan iemand mij zeggen of er in het chinees geschreven boeken zijn met recepten van nederlandse gerechten en zo ja waar te koop? Ik ben op zoek naar zo’n boek als cadeau.

  7. Ik ben op zoek naar een Chinees kookboek waar veel groentengerechten en gerechten waar geen suiker in verwerkt wordt in staan. Heb je wat dat betreft een tip?

    Gave site trouwens, heb meteen zin om straks naar de toko te gaan op zoek naar de zeewier snacks!

  8. Pingback: Chinese wok [guo 锅] « Tokowijzer

  9. Erg leuke site! Laatst at ik een waardeloos maal in de beroemde eettent Nam Kee ben ik van de weeromstuit weer eens zelf Chinees gaan koken. Na een nare scheiding is het de laatste jaren er niet echt van gekomen, maar ondanks gemis aan routine was het meteen beduidend beter. Dat zou toch niet mogelijk moeten zijn…
    Ik heb mezelf Chinees leren koken uit de klassieker ”Groot Chinees Kookboek van Gloria Bley Miller. Die miste ik in het rijtje besproken boeken.

  10. Het nieuwe chinese kookboek Yan-Kit waar ik al jaren met veel pezier uit kook .
    Mischien is het ook wat voor uw lijst.
    met vriedelijke groet robert.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s