Meiguilu [玫瑰露酒]

Hoe heet het?
Meiguilu, Mei Gui Lu, Meigui lu, Mei kuei lu chiew, mei-kuei-lu-chieuw, rozendauw, rose wine, rozenlikeur, rose liquor, ‘rozendauw’ likeur, eau de rose, 玫瑰露,meigui lu, 玫瑰露酒

Wat is het?
Een sterke drank uit China met een alcoholpercentage van 55% met een heldere kleur en geurige smaak. Een van de supersterke dranken uit China waar bijvoorbeeld Maotai (Moutai) een andere bekende is. Meiguilu, spreek uit mee-kwee-loe, betekent ‘rozendauw’ en wordt gestookt uit gaoliang (kao-liang, een Chinese graansoort, bekend uit de film het Rode Korenveld waar Gong Li het korenveld wordt ingesleurd) met rozenessence. De drank wordt gewoon zo gedronken, uit heel kleine minikopjes die ons sterk aan eierdopjes doen denken. Meiguilu wordt ook gebruikt in de keuken, bijvoorbeeld als ingrediënt voor zelfgemaakte worst of als ingrediënt in stoofpotten.

Hoe te gebruiken?
Schenk de drank in hele kleine kopjes en drink bij de maaltijd, bij voorkeur bij vet (gestoofd) vlees. De grote hoeveelheid alcohol neutraliseert het vet, maar maakt snel dronken! Meiguilu ruikt net als zijn bekendere neef Maotai enorm naar spiritus, maar dan met een nasmaak van rozenessence. Hartverwarmend in de winter.
Gebruik een scheutje meiguilu in stoofpotten met vet varkensvlees of in vullingen voor Chinese worst (lachang).

Wat is er te koop?

Meiguilu 玫瑰露 merk: Golden Star 金星牌 (China)
verpakking: doorzichtige fles met wit en rose vierkante doos (op de foto iets te rood uitgevallen, het is veel meer rose!).
etiket: Mei Kuei Lu Chiew 玫瑰露酒
ingredienten: gaoliang, alcohol, rozenessence
prijs: ongeveer €11 (500 ml.)

Meer weten?

  • In het volgende recept wordt meiguilu gebruikt in de char-siu vulling voor bapao’s: Wendyinkk char siew filling
  • In de schappen van de toko’s in Nederland is maar een merk heel goed te vinden en dat is het merk ‘Gold Star’ uit Tianjin, zoals hierboven afgebeeld.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s