Chinees gekookt spek [shaorou 烧肉]

babi pangang spekHoe heet het?
Chinese babi pangang, Chinees spek, Babi pangang spek, babipangangvlees, Chinese speklap, shaorou 烧肉,baiqie shaorou 白切烧肉

Wat is het?
Een groot stuk speklap met zwoerd wordt ingewreven met gember, knoflook en andere kruiden en dan gegaard, op het zwoerd gebakken, afgekoeld en gevacumeerd. In een verpakking van twee tot vier ons verpakt in het versvak of in de diepvries te vinden.

Hoe te gebruiken?
Snijd het vlees in dunne plakjes en verwerk het in roerbakgerechten waar stukken gekookt varkensvlees voor nodig zijn. Of eet de plakjes spek koud of verwarmd als voorafje met een lekker sausje (hier staat het op de foto). Je kunt het vlees ook in kleinere blokjes snijden en dan gebakken of gewoon zo door gebakken rijst heen gebruiken.

Wat is er te koop?


babi pangang spek</amerk: Lucky Duck 启记 [Nederland]
verpakking: vacuum plastic verpakking in het koelvak
etiket: Geroosterde Chinese Babi Pangang [
close-up]
ingrediënten: varkensvlees (92%), ve-tsin, sesam, olie, gember, knoflookpoeder
prijs: €2,65 (250 gram, €9.95 per kilo)

 


Meer weten?

  • De naamsverwarring is natuurlijk maximaal als dit verkocht wordt onder de naam ‘babi pangang spek’. Dat is immers de naam van een van de bekendste Chinees-Indische gerechten van de Chinese restaurants in Nederland. In China zou dit kant-en-klaar vlees te vinden zijn bij kraampjes waar men ook andere koude vleesplakjes als voorafje verkoopt.
  • De andere bekende soort geroosterd varkensvlees heet char-siu, chaxiu of cha-shao. Dit vlees is ingewreven met een rode marinade en wordt in een oven geroosterd. Hier binnenkort besproken, want ook in de toko in de diepvries te koop.
  • Dit spek is een goeie shortcut voor veel gerechten waar gekookt speklap voor gebruikt moet worden. Als snel gerecht kan je even wat paprika roerbakken, wat plakjes babipangangvlees erbij, sojasaus erop en klaar!
  • Fotorecept: Twice Cooked pork ‘Terug in de Pan Vlees’

4 thoughts on “Chinees gekookt spek [shaorou 烧肉]

  1. Dit heet in het chinees siu yook je kunt het als dim sum bestellen als kleine schotel en als grote schotel met witte rijst.
    Ik heb er altijd hoisin saus bij als dipsaus,erg lekker erbij.

  2. Wat een geweldige site! ken vele ingredienten en gerechten alleen bij smaak of chinese naam, mooi dat er nu een nederlandse versie met duidelijk uitleg is!
    Maar toen ik deze foto zag;

    stir fried pork with peppers

    was ik heel nieuwsgierig naar welke saus ervoor gebruikt is…..en welke smaak het heeft? (gokje: zoet?)
    Vele dank en een dikke duim!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s