Sojasaus [jiangyou 酱油]

gekruide sojasausHoe heet het?
Sojasaus, lichte sojasaus, soy sauce, light soy sauce, shoyu, しょうゆ, jiangyou 酱油 , shengchou 生抽, tamari たまり

Wat is het?
Sojabonen worden met vermengd met tarwe, zout en water en fermenteren door de toevoeging van een gistcultuur. Het eindproduct is een donkerbruin (bijna zwarte), zoute vloeistof die al voor onze jaartelling in de Chinese keuken werd gebruikt. Traditioneel werd sojasaus gedurende enkele maanden in grote vaten gefermenteerd, nu leveren moderne hydrolysetechnieken binnen enkele dagen sojasaus op. Sojasaus is een van de belangrijkste smaakmakers in de Chinese en Japanse keuken, maar wordt ook gebruikt in de Koreaanse, Vietnamese en Thaise keuken.

Hoe te gebruiken?
Sojasaus kan zowel koud als warm in gerechten worden gebruikt. In ieder roerbakgerecht of ieder sausje vind je sojasaus terug, het is een van de belangrijkste ingredienten van de Chinese keuken. Naar smaak een of twee eetlepels per gerecht toevoegen, de hoeveelheid zout erop aanpassen. Kan prima in de voorraadkast bewaard worden.

Wat is er te koop?

Soy sauce: Kikkoman merk: Kikkoman [Singapore]
verpakking: plastic fles met rode dop
etiket: Kikkoman naturally brewed soy sauce
ingrediënten: water, sojabonen, tarwe, zout
prijs: ± €4,95 (1 liter)
Soy sauce merk: Pearl River Bridge 珠江桥 ]
verpakking: glazen fles met grijs en rood etiket
etiket: Superior light soy sauce 生抽王
ingrediënten: water, sojabonen, tarwebloem, zout, E202
prijs: ± €1,25 (500 ml)
light soy sauce merk: Lee Kum Kee 李锦记 [Hong Kong]
verpakking: glazen fles met geel etiket
etiket: Premium light soy sauce 特级鲜味生抽
ingrediënten: water, zout, soja, suiker, tarwemeel, conserveringsmiddel E211, E631, E627
prijs: ± €2,25 (500 ml)
Soy sauce merk: Haday 海天 [China]
verpakking: plastic fles
etiket: Golden Label superior Light soy sauce 金标生抽王
ingrediënten: water, sojabonen, tarwemeel, zout, suiker, gistextract, smaakversterker (close up etiket)
prijs: ± €1,95 (500 ml)
Soy sauce merk: Kikkoman [Singapore]
verpakking: plastic fles met groene dop
etiket: Kikkoman Milder soy sauce, 43% less salt 减盐
ingrediënten: water, sojabonen, tarwe, zout, alcohol, suiker, zuurteregelaar
prijs: ? (600 ml)

Meer weten?

  • In Engelse kookboeken over de Chinese keuken is het in zwang telkens te spreken van ‘donkere’ en ‘lichte’ sojasaus. Als Chinezen het over sojasaus hebben, bedoelen ze altijd hun lichte, gewone variant. De donkere variant is stroperiger en zoeter gemaakt door de toevoeging van suiker, die wordt voor de kleur gebruikt, (lichte) sojasaus voor de smaak. Zie ook donkere sojasaus
  • De in Nederland overbekende ketjap (kecap) is eerder een variant op de donkere of gekruide sojasaus met een veel stroperiger karakter. Het dichtstbij komt ketjap asin, de zoute ketjap.
  • In plaats van Chinese sojasaus zijn veel Chinezen overgegaan op het Japanse merk Kikkoman, omdat er nogal wat schandalen met sojasauzen zijn geweest. Men vertrouwt op de strengere voedselveiligheidsregels uit het buitenland.
About these ads

2 reacties op “Sojasaus [jiangyou 酱油]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s