Gluten [mianjin 面筋]

glutenHoe heet het?
Gluten, seitan, mianjin 面筋

Wat is het?
Gluten is het elastische onderdeel van tarwe, dat verkregen wordt door een zacht deeg van tarwebloem te maken, dat te laten rusten, en het met water uit te spoelen. Het zetmeel spoelt weg en de gluten blijft over. De gluten wordt, om deze meer smaak te geven, vaak gefrituurd in olie en daarna in kruiden en sojasaus gesudderd zodat de textuur en smaak meer op vlees gaan lijken. Traditionele vleesvervanger in de Chinese en Japanse Boeddhistische keuken.

Hoe te gebruiken?
Gluten wordt in blik verkocht. Snijd de gluten in stukken of gebruik ze zo uit blik; verwerk het de de kant-en-klare gluten in vegetarische gerechten of stoofschotels. Of hak het fijn als vulling voor dumplings of loempia’s.

Wat is er te koop?

gluten merk: Sai Wah [Taiwan]
verpakking: blikje met blauw etiket
etiket: (braised gluten) Chai Charng 红烧斋肠 (‘vegetarische worst’)
ingrediënten: gebraden gluten, stro paddestoelen, goude paddestoelen, sojabonen, olie, zout
prijs: € ? (255 gram)
tinned gluten or 面筋 merk: Wu Chung Eatables [Taiwan]
verpakking: blikje
etiket: Fried Gluten, 面筋
ingrediënten: tarwegluten, sojabonensaus, olie, zout
prijs: € 1.00 (170g)
Fried round gluten merk: ? [China]
verpakking: plastic zak met oranje en zwart (diepvries?)
etiket: Fried Round Gluten, 油面筋
ingrediënten: tarwegluten, sojabonensaus, olie, zout
prijs: €? (150g)

Meer weten?

About these ads

One thought on “Gluten [mianjin 面筋]

  1. Pingback: blikje gluten | Ik ben glutenvrij

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s