Chinese worstjes [lachang 腊肠]

Chinese sausage 腊肠Hoe heet het?
Chinese worst, Chinese sausage, lap cheung, lop chong, lap chong, lup cheong, lachang 腊肠

Wat is het?
Gerookt gedroogd worstje van varkensvlees (evt varkenslever) met stukjes vet, tarwebloem, gekruid met steranijs, peper, Chinese jenever (baijiu) en andere kruiden. Er zijn meerdere soorten, met en zonder lever. Traditioneel worden deze worstjes simpelweg gestoomd met witte rijst gegeten.

Hoe te gebruiken?
Snijd de worstje in kleine stukjes en stoom ze gaar in een stoompan, of gebruik ze direct in gerechten. De worstjes kunnen niet lang gebakken worden, anders vallen ze uit elkaar.

Wat is er te koop?
Er zijn meerdere soorten te koop, allemaal rond de 7 a 8 euro voor 10 tot 12 worstjes. Ook rauw vind ik ze erg lekker. Heel bijzondere, diepe, echt Chinese smaak.

恒丰腊味 Chinese sausage merk: Hang Fong 恒丰腊味
verpakking: paarse verpakking met zwarte letters, koelvak
etiket: Pork Sausage with pork liver
ingrediënten: varkensvlees, spek, sojasaus, zout, kruiden
prijs: €8.50
sausage with cuttlefish merk: Hang Fong 恒丰腊味
verpakking: groene verpakking met zwarte letters, koelvak
etiket: Pork Sausage with cuttlefish 吊片肠
ingrediënten: varkensvlees, spek, inktvis, wijn, sojasaus, suiker, zout, kruiden
prijs: €8.00?
Jinji shipin merk: Kim Kee 锦记 (Engeland)
verpakking: doorschijnende verpakking met geel etiket
etiket: Cured pork & duck liver sausage 锦记腊肠
ingrediënten: varkensvlees, eendenlever, suiker, wijn, suiker, zout, kruiden, ve-tsin
prijs: €8.00?
Over deze advertenties

8 thoughts on “Chinese worstjes [lachang 腊肠]

  1. Goede middag kattebelletje,

    Het is me gelukt hoor, maar natuurlijk was ik weer vergeten te posten.
    Wat is me dan gelukt? Garnalen/kip worstjes, te vinden op de worst site van Meneer Wateetons.

    Maar daar gaat het niet om, het gaat om iets veel leukers, veel lekkerder iets là cháng (腊肠 worstjes, Chinese worstjes. Ten eerste vind ik ze zalig maar ze zijn best prijzig en eenmaal in mijn bezit zijn ze weer snel op. Dus zoeken naar een recept, en ja hoor, gelukt.
    Op onderstaande link een mooie beschrijving van het maken van deze zalige worstjes: recipe la chang Showshanti

    De ingrediënten waren niet zo moeilijk te vinden, darmen bij (hier in Den Haag) slager Jos van der Helm en Zn. in de Prinsestraat 12) en natuurlijk ook het vlees. De rest van de ingrediënten gewoon bij de Chinese Toko, wat moeilijker was de Èrguōtóu (二锅头, Chinese rice liquor). Na veel zoeken kreeg ik van een Chinees welke goed Nederlands spreekt en verstaat te horen dat je gewoon wodka kunt gebruiken.

    Ik heb helaas geen foto’s gemaakt van deze worstjes maar ga ze binnenkort weer maken, dan volgen foto’s wel.

    Groetjes

    Remi

  2. Haa Remi wat goed om te horen dat de lachang zo goed gelukt zijn! Erguotou is inderdaad prima te vervangen door wodka of een andere sterke drank. Heb je de worstjes ook 2 weken buiten te drogen gehangen zoals in het recept beschreven staat?

  3. Ik heb de worstjes gewoon in de keuken (we hebben een vrij koele keuken) laten drogen. Natuurlijk een beetje ongeduldig maar meer dan tevreden toen ze eenmaal klaar waren.
    Als ik ze weer ga maken dan maak ik wel een serie foto’s.

    Het leuke is dat het helemaal niet moeilijk is.

    Overigens, weet jij misschien een winkel waar ze de Erguotou verkopen?

    Remi

  4. Dat weet ik niet uit mijn hoofd, in Den Haag zou ik proberen te gaan zoeken bij Toko Mega en anders Wah Nam Hong op de Gedempte Burgwal, zij zijn meer noord-Chinees georienteerd. Ik denk dat Erguotou in de worst vooral gebruikt is vanwege de goedkoopte hoor… als je het niet kunt vinden zou ik overstappen op 玫瑰露 Meiguilu ‘rozendauw’, dat heeft ook 55% alcoholpercentage en is zoeter, wordt ook vaak in worst gebruikt. Dat is wel gewoon in Oriental en dergelijke toko’s te krijgen. Succes!

  5. Goede morgen Kattebelletje,

    Ik heb het weer gedaan. Na mijn vorige reactie kriebelde het weer en telkens als ik langs de slager ging en een mooi stuk buikspek zag liggen kriebelde het nog meer.

    Gisteren de stoute schoenen aangetrokken en bijna 1,5 kilo varkensbuik gekocht, het mes er door de kruiderij gemengd en bijna de helft van het vlees door de vleesmolen met plaat 10 gedraaid. De rest van het vlees in relatief grove stukken gesneden.
    De rotssuiker fijngemaakt, de sichuanpeper fijngemalen en met de rest van de ingrediënten gemengd.
    In plaats van gewoon keukenzout heb ik nu nitrietzout gebruikt om de kleur mooi rood te houden.
    Natuurlijk mocht mijn grote vriend de keukenmachine het rotte werk doen.

    Na het mengen heb ik de vleesmassa een paar uur in de koelkast raten staan. Toen begon het vullen, vulpijp op de molen en de nierplaat er in. maar waar was de nierplaat. Nergens te bekennen dus en na ruim een kwartier als een kip zonder kop gezocht te hebben ben ik maar met de hand gaan vullen.
    Darmpjes op de vulpijp en gewoon met het handje de vleesmassa door het pijpje werken.
    Helaas zijn de worsten niet zo mooi strak gevuld als dat je het met een molen of worstpers doet maar het resultaat mag er wezen. Een beetje kneden en rollen, het vlees verdelen en vervolgens opbinden.
    De opgebonden worstjes hangen inmiddels in de keuken te drogen.

    Ik kan iedereen aanraden om het eens te proberen, het is makkelijker dan het lijkt. Heb je geen vleesmolen, dan snijd je maar wat langer, heb je geen keukenmachine, kijk dan je partner lief aan.
    Voor het vullen van de darm heb je ook niets speciaals nodig. Shanti zelf gebruikt de hals van een limonadefles.

    Ingredienten voor c.a. 8 worstjes.
    1,5 kilo buikspek
    Een borrelglas wodka c.a.37 cc
    50 gram zout maar mag ook wat minder.
    5 gram sichuanpeper
    20 gram chilipeperpoeder
    37 gram rotssuiker
    3 gram 5 spice kruiden

    Meng de kruiderij en voeg de wodka toe. Meng het vlees heel goed door de kruiden en plaats het c.a. 4 uur in de koelkast.
    Dan de darmen spoelen en vullen, niet te strak anders barst de darm.
    Knoop de worstjes af met een stukje touw, spoel met koud water de buitenkant schoon en dep droog met een schone theedoek. Op sommige plekken in de worst zie je dat er lucht zit, prik met een speld een klein gaatje en de lucht kan weg.
    Hang de worstjes op een koele en droge plek te drogen. Heb c.a. 2 weken geduld.

    Shanti schrijft hierover:

    “Early the next morning, we hung the là cháng sausages in our small sun room. My mother says they need to be hung outside for about 2 weeks. During this period, the meat inside the là cháng sausages will absorb the spices completely; afterwards they may dry for longer preservation.” — Juling He

    Eet smakelijk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s